5.000 esportistes participaran a la gran festa del triatló

Per tercera edició, Qatar Airways IRONMAN Barcelona reunirà en un mateix dia els participants a les proves de mitja i llarga distància del triatló internacional, fent que uns 5.000 esportistes de diferents nivells però amb el mateix objectiu de convertir-se en “finishers” estiguin competint, uns al costat dels altres, per Calella i el Maresme. Serà aquest diumenge 1 d’octubre, quan la marca d’esdeveniments esportius estrenarà el nou patrocini global de la prova. L’organització ha introduit alguns canvis quant al recorregut i també els avituallaments, en previsió d’una llarga jornada esportiva marcada pel sol i la calor ambiental, però sense vent. Avui s’ha obert la carpa dels registres, situada a la Platja de Garbí.

Amb el cartell de “sold out” penjat des de fa mesos, Qatar Airways IRONMAN Barcelona assoleix aquest 2023 una nova participació rècord amb l’actual format que fa coincidir les competicions de mitja i llarga distància en un mateix dia. N’hi haurà 5.000 en total – pràcticament repartits a parts iguals per cadascuna de les proves –. Són el màxim per a la capacitat actual del circuit, segons ha explicat la directora de l’esdeveniment, Adriana Carreter, en declaracions al programa Ona Maresme.

Difícilment es pot ampliar la participació per la capacitat de les transicions i el circuit de bicicleta, per no saturar la carretera. La prova no pot créixer, a no ser que ens inventéssim alguna solució. Ara mateix, no hi ha previsió. Hem arribat al topall màxim.

IRONMAN celebra la bona reputació de la prova, que és molt apreciada pels esportistes per les característiques dels circuits, el clima i els serveis que ofereix el territori a tots els visitants. A la 70.3 de mitja distància, la majoria dels participants tenen l’etiqueta de locals, són de Catalunya i d’arreu de l’Estat espanyol. A la llarga, s’imposa en nombre la participació internacional, sobretot britànics, seguits dels francesos i italians.

Carreter també posa de relleu l’increment de la presència femenina a la competició:

Ens alegra que augmenti la participació de les dones a les proves. Sobretot en el cas de la mitja distància, la 70.3 Barcelona, veiem que cada any la participació de dones va a més. Esperem que la tendència segueixi així en els pròxims anys.

La principal novetat de l’edició és el canvi en el circuit de 180 quilòmetres de bicicleta, que s’escurça de Montgat a Vilassar de Mar i això obliga a haver-hi de donar tres voltes per completar la distància.

A diferència de l’any passat, es faran tres voltes a un circuit que hem dissenyat perquè siguin més ràpid. Hi havia molts girs de 180 graus que dificultaven el pas per alguns punts, i hi hem buscat aquesta solució. Faran tres voltes entre Calella i Vilassar de Mar, per així completar els 180 quilòmetres.

El traçat de la resta de segments es mantenen respecte les últimes edicions. La natació, amb sortida i arribada a la Platja Gran de Calella; la bicicleta, entre Calella i Vilassar de Mar o Calella i Montgat (70.3 Barcelona); i la cursa a peu, definida entre Calella i Santa Susanna, però que arriba a Pineda de Mar en el cas de la mitja distància. La línia d’arribada estarà novament ubicada a la Platja de Garbí, on ja s’ha acabat el muntatge de les graderies per presenciar l’entrada dels finishers.

S’esperen condicions ambientals òptimes per a la jornada de diumenge, sobretot pel que fa al vent, cosa que tranquil·litza a l’hora de llançar-se en aigües obertes. Amb tot, l’organització preveu ajustar avituallaments per afrontar la calor que pugui fer al migdia.

Podem dir que el temps pinta molt bé. Sembla que farà calor, la possibilitat de precipitació és molt baixa i tampoc farà vent. Per la calor intentarem posar més aigua i tenir gels en alguns avituallaments, sobretot al circuit de córrer que coincidirà amb les hores del migdia, quan apretarà més. Al marge d’això, les condicions sembla que seran molt bones.

IRONMAN ha pres mesures per ser un esdeveniment esportiu compromès amb la sostenibilitat ambiental. Per això, es prescindeixen de plàstics en avituallaments, on només hi haurà aixetes i gots reutilitzables.

Preguntada sobre el futur de la prova al territori – el conveni amb l’Ajuntament de Calella finalitza aquesta edició –, la directora d’IRONMAN Barcelona ha respost:

Sí, esperem poder seguir muntant aquest festival durant molts anys.

IRONMAN va aterrar a Calella l’any 2014, incorporant Barcelona al nom com a ganxo internacional. Per tant, la de diumenge serà la desena edició consolidada com el gran festival del triatló a Europa.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *