Els voltants de Calella amaguen ous de reig

Amb la temporada de bolets en marxa, aquest dimecres ha passat per l’entrevista del matinal A L’FM i+ el calellenc Joan Ferrer per compartir els seus coneixements i ha ofert una autèntica classe magistral sobre el món dels bolets, acompanyada d’imatges i consells útils.

Segons ha explicat, el nostre terme municipal ofereix bones condicions per trobar espècies com el rossinyol, l’ou de reig i —més endavant— el fredolic, sempre que el clima acompanyi. De fet, ha recordat que ell mateix, de petit, anava a peu a buscar bolets a zones com Can Carreres, i que encara avui se’n poden trobar a les vores del Parc Dalmau o en camins propers al Cementiri dels Pins. Tot i que encara és d’hora per als rovellons i pinetells, que necessiten més fred, sí que es poden començar a collir els primers exemplars d’altres espècies molt preuades.

De petits anàvem a peu a buscar bolets. No agafàvem pas el cotxe per anar a buscar bolets. I on anàveu? A Can Carreras. Sí, en aquest moment sí, bolets primerencs, en trobaríem. No trobaràs el bolet que tothom busca, que és el pinetell, el rovelló, perquè això requereix una mica més de fred, tot i que amb algun bagueny encara en trobaries. I ara és moment de trobar ou de reig, rossinyols…

Més enllà del que es pot trobar, Ferrer ha remarcat la importància de respectar el bosc i anar-hi amb coneixement, especialment ara que la pràctica s’ha popularitzat molt. Cal fer servir cistell, portar ganivet i no arrencar els bolets de qualsevol manera, sinó tallar-los correctament i deixar el miceli intacte perquè es pugui regenerar.

I sí que és cert que ara, quan s’obre la veda del bolet, passa una cosa que abans no passava, que ara la muntanya queda absolutament plena, plena de gent. Gent que en sap, gent que no en sap tant, gent que agafa tot el que troba, gent que agafa el que pot, i gent que, d’alguna manera, a vegades no fa el que hauria de fer. Hi ha una teoria que és la més certa de totes que és agafar el bolet que vols i no fer malbé el bolet que no coneixes. Sobretot, a nosaltres ens agrada més tallar-lo amb el ganivet i deixar-hi la part que està enterrada, que és el miceli perquè al final això produirà més bolets, el mateix any o futures vegades.

Joan Ferrer ha recordat que “tots els bolets són comestibles, almenys una vegada a la vida”, advertint així dels perills de consumir espècies sense coneixement.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.