[AMPLIACIÓ] Crisi policial a Calella: els agents es tornen a plantar davant la negativa del Govern d’aplicar millores salarials

Trencament de relacions entre la plantilla de la Policia Local i el Govern Municipal per la congelació de l’aplicació de la valoració de llocs de treball, i el conseqüent augment salarial, previst pel 2020 i que encara no s’ha fet efectiu. L’executiu exposa que la legislació estatal impedeix tirar-la endavant però els treballadors, incrèduls, posen d’exemple d’altres poblacions properes on sí s’ha fet efectiva. La situació s’ha tensionat fins a tal punt que dilluns passat, ara fa una setmana, la representació sindical va comunicar la decisió de la plantilla de no prestar més serveis extraordinaris, com ja van fer l’estiu del 2019. A això s’hi suma el fet que en els últims cinc dies, un terç dels agents han presentat baixa mèdica. Ara mateix, són 15 dels 46 policies que hi ha al cos.

La manca d’efectius ha provocat que durant aquest passat cap de setmana no s’hagin pogut cobrir tots els torns, impossibilitant realitzar tasques de vigilància al carrer. El conflicte entre la plantilla de la Policia Local i el Govern Municipal s’arrossega des del 2019: aquell estiu ja es van negar a prestar serveis extraordinaris fora de conveni per reivindicar millores laborals i retributives. Ara hi tornen per reclamar que es faci efectiva la valoració de llocs de treball que implicarà una revisió a l’alça del sou. Els agents defensen que són aspectes fonamentals per equiparar-se amb els cossos d’altres poblacions i així acabar amb la inestabilitat de la plantilla i, en conseqüència, la millora del servei a la ciutadania.

Sergi Beltran és el representant dels treballadors del sindicat UGT:

No és una qüestió únicament econòmica. Volem que la plantilla es tanqui de forma definitiva i no continuar com fins ara. En els últims 10 anys han marxat fins a 44 policies, que és pràcticament la plantilla al complet (…) Estem cansats de la situació, no és la part econòmica sinó la humana. Aquesta és la nostra reivindicació, i no ve de dilluns sinó de fa dos anys.

La representació sindical recorda el compromís del Govern d’implementar els resultats de la revisió laboral que afecta al conjunt dels treballadors municipals. L’argumentació legal no els convenç perquè, segons explica Beltran, en d’altres municipis sí s’han fet regularitzacions en la mateixa línia i en els últims temps.

Altres ajuntaments han aplicat aquesta valoració, d’una forma o altra, amb voluntat política. Llavors, la il·legalitat nomé és a Calella, a la resta de poblacions no? No ho entenem, i ningú ens explica res.

A més, recorda que el Govern només va actualitzar la plaça d’inspector en cap de la Policia Local com a via per trobar substitut a Joan Vilademat.

El representant sindical dels treballadors ha explicat que la plantilla ha arribat a una situació límit i que això els ha fet prendre la decisió novament de plantar-se, conscients i lamentant la repercussió que pot tenir a nivell de seguretat ciutadana.

La plantilla en ple se sent abandonada, sense suport de l’Ajuntament (…) Lamentem la situació sobretot per la ciutadania, i esperem que es pugui solucionar.

Amb tot, Beltran ha afirmat que la seva decisió és inamovible i que l’únic que ho pot resoldre és que el Govern Municipal reconsiderin la seva postura.

Però des l’altra banda, és un escenari que no es contempla. En declaracions a Ràdio Calella TV, el tinent d’Alcaldia de Seguretat i portaveu del Govern, Josep Torres, ha refermat que la trava per implementar els resultats de la revisió de llocs de treballadors és únicament legal. Ha subratllat que la llei espanyola només permet modificacions pressupostàries de personal de la magnitud que es planteja per a situacions “singulars i excepcionals”. I diu Torres que això els impedeix executar el que assegura és la seva voluntat política.

El que no farem és agafar una interpretació interessada d’un sindicat o dos i saltar-nos la llei. No podem fer-ho. Qui signarà un expedient d’augment de sou contra la llei amb la possibilitat que això acabi al Tribunal de Comptes i pugui comportar, en un cas hipotètics, que hagi de pagar amb el seu patrimoni personal.

El tinent d’Alcaldia de Seguretat ha explicat que s’ha demanat el suport dels Mossos d’Esquadra per cobrir els dèficits d’aquest cap de setmana. I que gràcies a això s’han pogut atendre la trentena de serveis que han requerit la seva intervenció. Torres s’ha referit a la situació que s’ha desencadenat des de dilluns de “molt delicada” i confia que els agents de la plantilla de la Policia Local reconsideri la seva posició.

Demà tenim una reunió del conveni, si cal parlarem de la situació actual. Si ens han de cridar, estem disposats a parlar amb qui sigui.

En relació a l’allau de baixes dins el cos de la Policia Local dels últims dies, que ja afecten un terç de la plantilla, Torres ha mostrat la seva sorpresa i perplexitat per la coincidència.

?️ Escolta íntegrament l’entrevista a Sergi Beltran, agent de la Policia Local de Calella i representant del sindicat UGT. “No és una reivindicació únicament econòmica. Volem que la plantilla es pugui tancar de manera uniforme”.

?️ Escolta íntegrament l’entrevista a Josep Torres, tinent d’Alcaldia de Seguretat i portaveu del Govern. “La nostra voluntat política d’aplicar la valoració de llocs de treball no ens permet saltar-nos la llei”..

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *