Abonaments gratuïts a Rodalies a partir del setembre

RENFE 2

Pedro Sánchez ha anunciat la gratuïtat de Rodalies des de l’1 de setembre fins al 31 de desembre. Seran gratuïts els bitllets multiviatge exclusius de Renfe només durant l’últim trimestre de l’any per fomentar l’ús del transport públic. La proposta no s’aplicarà als bitllets integrats de la Generalitat. El govern espanyol també crearà dos impostos nous per les empreses energètiques i els bancs. Serà temporal, durant dos anys, i han de permetre ingressar 7.000 milions d’euros. Aquestes són les mesures estrella que va fer ahir el president del govern espanyol durant el seu primer debat de política general.

Es tracta dels abonaments de Rodalies i mitja distància de Renfe. Entrarà en vigor l’1 de setembre i serà efectiu fins al 31 de desembre. L’objectiu és reduir els viatges de particular i potenciar el transport públic.

Els anuncio que el Govern espanyol bonificarà el 100% de tots els abonaments de multiviatge pels trens del servei públic de Cercanias, Rodalies i Mitja distància operats per Renfe. Fem un esforç per arribar del 50 al 100% per aquests abonaments concrets de Renfe. Seran gratuïts des de l’1 de setembre fins al 31 de desembre. També bonificarem, com ja saben, el 30% dels abonaments de transport urbà i metropolità. Esperem que les comunitats autònomes complementin l’enorme esforç que fem.

Sánchez també va recordar que aquesta mesura cal sumar la reducció d’un 30% de tots els títols de transport metropolitans i urbans, als que la Generalitat ja ha dit que bonificarà un 20%, perquè costin un 50% menys a partir del setembre. Entre aquests títols s’inclouen tots els bitllets integrats de l’ATM.

D’altra banda, Sánchez també va aprofitar el debat de política general per anunciar un impost sobre les empreses energètiques. Moncloa pretén gravar els beneficis de les grans companyies elèctriques, gasistes i petrolieres aplicant un impost sobre els ingressos extraordinaris obtinguts durant els exercicis de 2022 i 2023. Estimen una recaptació anual de 2.000 milions d’euros.
Complementant aquesta mesura, també es va anunciar un altre impost excepcional i temporal als beneficis de les entitats bancàries, que serà vigent durant el 2022 i 2023. Amb aquest impost es pretén recaptar uns 1.500 milions d’euros cada any.

Uns nous impostos que Sánchez va justificar donat els beneficis extres que estan tenint els bancs i les energètiques gràcies a la pujada de preus i a la inflació.

Les dificultats de la majoria no poden ser les alegries d’una minoria. Per això posarem en marxa un nou impost excepcional sobre les grans empreses energètiques que recaptarà 2.000 milions d’euros l’any durant els propers dos exercicis. Afectarà els beneficis extraordinaris obtinguts durant el 2022 i 2023. El govern també aplicarà un altre impost excepcional a les entitats bancàries que s’estan beneficiant dels tipus d’interès alts. Estarà en vigor 2 anys i es recaptaran 1.500 milions cada any.

Altres mesures anunciades ahir per Sánchez, inclouen una ajuda complementària de 100 euros als estudiants de més de 16 anys que ja rebin beca. També recursos educatius per fomentar l’aprenentatge de programació i robòtica a l’educació obligatòria i la creació d’un centre estatal de salut per millorar la gestió de les emergències sanitàries. Pel que fa a les energies renovables, Sánchez ha anunciat una inversió de 1.000 milions d’euros per la compra de plaques solars i vehicles elèctrics.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *