[Àudio] [Efemèride] [Ara i Aquí] L’estiu de 1931 el consistori ordena destruir les majòliques de la bona parla

Skyline de Nova York
▼ Descarregar l'arxiu d'àudio

El setmanari “El Recull” afirma que el consistori calellenc ha enviat durant la nit a uns homes armats amb martells i escales per destruir i treure de les façanes les majòliques de la bona parla perquè les considera obsoletes. Som al 1931, les dones exerceixen a l’ Estat el seu dret a vot i a l’Skyline de Nova York s’incorpora l’Empire State Building.

Explica el setmanari que un dia no fa massa mentre la ciutat dormia, uns homes armats amb martells i escales van anar pel poble trencant les majòliques de la bona parla. Les majòliques de la bona parla són aquelles rajoles que abans tenien moltes cases a l’entrada on s’ hi apuntaven refranys o dites populars. Diu que van destruir les majòliques per destruir el seu pensament. L’Ajuntament, afirmen des de la publicació, creient que obra a consciència, ha ordenat a més als propietaris deixar les façanes com abans que hi fossin les majòliques. Diu el setmanari que aquest fet és impossible perquè hi quedarà senyal a les façanes, que sempre que es destrueix alguna cosa en queden senyals. Ho va fer ajuntament, explica, que és d’esquerreres i blasfem i considera que les rajoles queden obsoletes.
Abans existia la Lliga del Bon Mot (1908-1963), una associació catalana del bon parlar, que avui pot semblar obsoleta. Però el fet és que el nivell de llenguatge barroer és molt alt a casa nostra i el nivell de vocabulari és molt baix i pobre. I aquesta pena no és gens “obsoleta”; per desgràcia és ben actual.

Un bon exemple de missatge en una d’aquestes rajoles de ceràmica fet amb majòliques adossades a la paret i que en alguns llocs encara es conserva apunta aquesta llegenda:
“ALABAT SIA DÉU. PER LA VOSTRA PRÒPIA DIGNITAT I RESPECTE ALS ALTRES, PARLEU BÉ”.
El 1931 és l’any en que Clara Campoamor defensa el dret de vot de les dones que s’ instauraria aquell mateix any.

A Nova York, Herbert Hoover inaugura l’ Empire State Building.
Mor Thomas Alva Edison, que entre d’altres enginys, va inventar la bombeta.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *