[Àudio] Sabies que el 1947 a Calella no hi havia prou habitatge i els joves calellencs no es podien independitzar?

▼ Descarregar l'arxiu d'àudio

Anem avui a l’any 1947. La premsa groga als Estats Units informa que les forces aèries van capturar un ovni, la famosa imatge que tots ens ve al cap amb l’ autòpsia d’un suposat extraterrestre a Roswell, Nou Mèxic. A Calella, però, el setmanari l’Estela es mostra en el seu editorial preocupat perquè els joves calellencs que es casen i volen formar una família no tenen on viure.

Any d’ independències…

El 1947 és l’any que la Índia i Pakistan es van independitzar de Gran Bretanya.

I a les drassanes de Càdis esclata un dipòsit explosius de la marina de guerra que mata 155 persones i deixa 5000 ferits.
És l’any del famós episodi de Roswell a Nou Mèxic. La premsa groga als Estats Units publicava que les forces aèries van capturar un ovni, la famosa imatge que tots ens ve al cap quan sentim el nom de Roswell.
Evita Peron, esposa del president Juan Peron, impulsa a Argentina la llei de sufragi femení.
Sense deixar la zona, a Las Lomitas (província de Formosa), la gendarmeria nacional sota les ordres de l’ empresari i exgovernador Robustiano Patrón Costas ametralla a més de 1000 persones, inclusos nens, de l’ ètnia pilagá. El que es va conèixer com a (Masacre de Rincón Bomba).

I aquell any, l’estat espanyol aprovava La Ley de Sucesión en la Jefatura del Estado. La cinquena llei de les 8 fonamentals que organitzaven els poders de l’ estat durant el franquisme. Aquesta llei establia la constitució d’ Espanya en regne novament després de 16 anys i la successió de Francisco Franco  com a cap de l’ estat, disposava que el seu successor seria proposat per ell amb el títol de rei o regent del regna però que hauria de ser aprovat per les corts espanyoles.
Va entrar en vigor ara tots just fa 60 anys justos A finals de juliol de 1947.

Falta habitatge a Calella.

Així ho diu el setmanari de l’Estela.
«Calella tiene un problema grave. Los hijos de Calella que llegan a la edad de construir una família, no encuentran otra solución que amontonarse en la misma casa, creando un foco de inmoralidad y motivo muchas veces de la intervención pública de sanidad»
El diari es feia ressò de perill de amuntegar persones vivint sota un mateix sostre. Diu que la falta de viviendas es causa del los males del cuerpo y del alma.
El setmanari informa que després d’ una conferència amb Buenos Aires per telèfon ha vingut  al poble una dama misteriosa.

Ha vingut al poble una distingida senyora, Adela Pica de Castells. Diu el setmanari que Argentina s’ ha posat de moda i que mentre arriba la nova resident desde terres americanes,  un calellenc  ha decidit marxar-hi, Guillermo Nieto, amb la seva família. Fins ara Nieto era caixer de la sucursal de l’ Instituto Nacional de previsión.

Darrera etapa de reconstrucció de la parròquia

Dir-vos que aquells dies havia tingut lloc una important reunió, es tracta d’ un trobada per a la reconstrucció de la parròquia de Calella, després de rebre una aportació de Girona de 80.000 pessetes. Explica el setmanari que aquesta darrera etapa de reconstrucció del temple suposarà un gran pas per a la dignitat del poble.

 


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *