Calella inicia la commemoració de l’Any Maria Cardona

Una placa recorda la casa del carrer Raval on ara fa cent anys va néixer Maria Cardona i Feliu. Gràcies al seu pare, que també era poeta, va descobrir l’amor per la paraula escrita com a mitjà per expressar sentiments. De ben petita va desenvolupar aquesta faceta literària i va destacar per la qualitat de les seves composicions, sumant reconeixements en certàmens florals d’arreu del país. Enamorada de Calella, Cardona es va caracteritzar per dur una vida marcada pels valors i l’espiritualitat, per tenir un compromís humà i social amb qui l’envoltava. Fins que va complir els 50 anys i li va arribar la mort. D’això, ara en farà també mig segle. Coincidint amb aquesta doble efemèride, Amics de la Poesia i Ajuntament de Calella tiren endavant l’Anya Maria Cardona per recordar i enaltir la seva persona. Es farà amb una programació que s’allargarà fins a principis del 2023 i en la que hi participen diverses entitats locals. Aquest matí se n’ha fet la presentació en un acte al qual hi ha assistir l’alcalde, Marc Buch, i el president dels Amics de la Poesia, Josep Miracle, i familiars de Cardona, que també tindran un paper destacat en la celebració.

Una exposició de llibres i objectes personals a la biblioteca municipal obrirà la programació de l’Any Maria Cardona, el pròxim 18 de març. I l’acompanyarà fins el gener del 2023, durant el temps en què es despleguin tots els actes que s’han preparat per recordar i homenatjar una de les figures culturals més importants de Calella, que ja compta amb un monument al Parc Dalmau i va ser de les primeres dones en incorporar-se al nomenclàtor de carrers.

Des del 1989, els Jocs Florals de Calella concedeixen un premi amb el seu nom i serà en el marc de l’edició d’aquest 2022, el pròxim 27 de març, quan s’estreni la composició musical que el seu renebot, Xavier Garcia Cardona, ha creat per acompanyar El teu llac, un dels poemes més populars i coneguts de la poetessa calellenca. L’acompanyarà en la interpretació, la jove soprano Mireia Tarragó.

Mireia Tarragó és una jove soprano, molt reconeguda, que ha guanyat el premi Petit Palau, i és una sort poder comptar amb ella per estrenar tots dos junts el poema musicat “El teu llac”. M’he inspirat en la imatge evocadora del poema, que transmet una calma i un misticisme molt especial. Era un repte posar-hi música, però he seguit amb aquesta línia contemplativa que hi plasma Maria Cardona. Esperem aconseguir-ho en aquesta pròxima edició dels Jocs Florals.

L’Any Maria Cardona continuarà l’endemà de Sant Jordi, el diumenge 24 d’abril, amb un concert de poemes musicats d’autors catalans i espanyols com Joan Maragall, Josep Maria de Segarra o Antonio Machado. De la poetessa calellenca homenatjada s’estrenarà l’arranjament musical per a cor que ha fet el compositor Josep Alarcón de la peça La teva rosa.

La programació saltarà al mes de juny per aterrar en un dels actes culturals més nostrats de Calella, on també es viurà un moment àlgid de la celebració. El diumenge d’Aplec, i just abans que soni Record de Calella, totes les cobles interpretaran la peça de conjunt Pluja fina del Raval. Una sardana de Jordi Feliu que recorda les arrels de l’enyorada poetessa calellenca.

El primer cap de setmana de novembre, a l’Orfeó i amb la participació dels membres de Joventut Artística, es farà un recital poètic de Maria Cardona.

La programació es clourà amb la publicació d’una nova antologia poètica que permetrà descobrir algunes composicions inèdites. Portarà per títol Pluja fina del Raval i el pròleg portarà la firma de l’escriptor i filòsof calellenc Josep Maria Terricabras. Així ho ha anunciat el president d’Amics de la Poesia, Josep Miracle.

Portarà el nom de Raval perquè és el lloc on va néixer i on va viure, d’on van sortir els poemes que va escriure. Serà una recopilació dels poemes més coneguts i importants que ja sortien en llibres anteriors i d’altres inèdits, per tal de donar-los a conèixer. Amb molta il·lusió, se’ns ha ofert per fer-nos el pròleg el calellenc Josep Maria Terricabras.

El president d’Amics de la Poesia ha agraït el suport de l’ajuntament i de totes les entitats que “els han abrigat” en la confecció d’un programa commemoratiu que permetrà recordar una poetessa distingida per la seva humanitat i bondat i que va deixar un gran llegat líric.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència de la seva neboda, la calellenca Maria Rosa Cardona, que a micròfons de Ràdio Calella TV ha recordat “la tia Maria” com una dona senzilla, sempre disposada a ajudar a tothom.

La tia Maria era una persona senzilla i humil, sempre disposada a col·laborar. Estava molt implicada amb l’Església perquè en realitat ella volia ser monja, però tenia el pare molt malalt i la van aconsellar que es dediqués a cuidar-lo. Per això també té un poema titulat “La cadira del pare”, que fa referència a l’estat del que era el meu avi. D’ella també recordo que en els meus últims anys d’escola venia a donar-nos classes de català. A casa, la recordo asseguda a la cadira escrivint a la màquina consultant el diccionari. I això que el dominava. Aquesta és una de les imatges que més recordo d’ella.

L’alcalde Marc Buch ha subratllat el compromís de del Govern Municipal de posar en valor la figura i obra de Maria Cardona, que ha definit com una dona compromesa i lluitadora, avançada als seus temps.

Esperem que l’Any Maria Cardona ajudi a projectar la seva persona més enllà de Calella, que sigui un dels èxits d’aquesta programació. Ella va ser i continua sent una poetessa entranyable, perquè els seus poemes són ben vius, una persona estimada a Calella a qui tothom recorda. Com a calellencs hem d’estat honorats d’haver tingut una persona compromesa i pionera com ella.

Tots els actes de commemoració de l’Any Maria Cardona seran gratuïts.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *