Carme Ruscalleda serà investida doctora honoris causa per la UB

El consell de govern de la Universitat de Barcelona (UB) ha aprovat concedir el doctorat honoris causa a la xef santpolenca Carme Ruscalleda per ser “l’única al món” distingida amb set estrelles de la prestigiosa guia gastronòmica Michelin, de les quals en conserva dos al Moments de l’hotel Mandarin Oriental de Barcelona. N’havia obtingut també per la cuina del Sant Pau de Sant Pol de Mar i la seva rèplica a Tòquio, que tancarà les portes el pròxim mes de setembre. Aquesta és la màxima distinció que atorga la UB a una persona en reconeixements dels seus mèrits i trajectòria en l’àmbit acadèmic, científic o cultural; dels seus valors i vinculació amb la universitat.

Reconeixement a la trajectòria culinària de la xef del desaparegut Sant Pau de Sant Pol de Mar, que Carme Ruscalleda va obrir l’any 1988 i que va ser considerat com un dels millors restaurants del món per la prestigiosa guia Michelin. La UB la distingirà amb el doctorat honoris causa, tal com ha informat en un comunicat que en recull els mèrits:

Carme Ruscalleda, una de les xefs més innovadores de la gastronomia mundial, va arribar al cim de la cuina des del restaurant Sant Pau, ubicat a la ciutat del Maresme de Sant Pol de Mar. Juntament amb el seu marit, Toni Balam, va configurar una proposta gastronòmica basada en l’avantguarda i la tradició culinària mediterrània. A més del Sant Pau, regenta un establiment a Tòquio i un altre a Barcelona.

El Sant Pau va tancar l’any 2018 després de 30 anys d’activitat com un dels millors restaurant a nivell internacional, reconegut amb tres estrelles Michelin i un “germà” a Tòquio, amb una estrella Michelin, que tancarà el pròxim mes de setembre. Actualment, i amb el seu fill Raül Balam, regenta els restaurants Moments de l’hotel Mandarin Oriental de Barcelona i Cuina Sant Pau, a Sant Pol de Mar.

A Ruscalleda l’han precedit altres col·legues masculins en el reconeixement acadèmic. L’any 2010, la Universitat de Girona li va concedir l’honoris causa a Joan Roca, mentre que Ferran Adrià n’acumula tres: per la UB (20027), per l’escocesa Aberdeen (2008) i la Politècnica de València (2010), compartit amb el pastisser Paco Torreblanca, que va repetir premi amb Quique Dacosta, en aquesta ocasió per la Universitat Miguel Hernández d’Elx (2013).

El doctor honoris causa és la màxima distinció que atorga la UB a una persona en reconeixement dels seus mèrits, la seva trajectòria en l’àmbit acadèmic, científic o cultural, dels seus valors i de la seva especial vinculació amb la universitat.

A banda de la xef santpolenca, també seran investits doctors honoris causa el poeta i assagista Pere Gimferrer, el matemàtic noruec Kristian Seip i la professora australiana Belinda E. Medlyn.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *