CxR valorarà en una propera assemblea si apuntar-se com a entitat al Programa Català de Refugi

refugiats

És el programa impulsat per la Generalitat de Catalunya per formar ciutadans i saber com atendre les necessitats dels refugiats que vagin arribant a Catalunya en el seu procés d’integració. Abans de decidir si s’apunten al programa volen esperar a constar formalment com a entitat oficial, amb NIF i tota la documentació registrada.

CalellaxRefugiats ho ha explicat en un comunicat que s’ha produït arran del fet que al registre de persones del Maresme apuntades al Programa Català de Refugi no hi hagi cap calellenc, quan a la nostra ciutat hi ha una plataforma solidària que treballa, justament, per l’ajuda a persones refugiades. El motiu que explica aquesta paradoxa, i que al·lega CxR en el seu comunicat, és que el Programa Català surt d’institucions catalanes -de qui en retreuen una mala gestió en aquest drama-, i això fa que no sigui engrescador participar-hi per la gent que vol treballar voluntàriament per aquesta causa. Al seu entendre, des de la societat civil organitzada també es poden fer accions resolutives i incisives en ajudar i acompanyar les poques persones que han aconseguit arribar a casa nostra. De moment hi ha opinions diverses dins l’assemblea al fet d’apuntar-se al Programa Catala de Refugi i es decidirà en properes assemblees. Anna Missé és portaveu de CalellaxRefugiats: “No és que ho hàgim descartat del tot ni molt menys. De fet en el seu moment es va plantejar la possibilitat d’afegir-nos al programa, però no de forma individual sinó com a entitat, però com que encara no estàvem constituïts de forma legal ho vam desestimar de forma temporal. D’altra banda també és veritat que hi havia altres opinions que formar part d’un programa de les mateixes institucions, que són les mateixes que no estan fent gaire cosa per la situació que estan vivint les persones, sobretot en els camps i hi ha algunes contradiccions. La idea és tornar-ho a plantejar quan ja ens hi puguem apuntar perquè ja estiguem constituïts, però evidentment no ho descartem”.

Anna Missé ha explicat també, tal com diu el comunicat, que ja han demanat a l’Ajuntament de Calella la possibilitat d’ajudar en allò que faci falta a la família que ja està vivint a la ciutat, però que de moment ningú hi ha tingut contacte directe perquè la seva arribada s’està tractant amb molta discreció i confidencialitat. Missé: “L’Ajuntament ens ha anat informant i de moment és una cosa que estan portant amb bastant anonimat, tenint en compte que són persones que fugen d’un lloc que estan perseguides, i no s’està difonent massa informació dels passos que estan seguint aquestes persones, però si que se’ns va informant de tot el que és important a través de l’Ajuntament amb la plataforma”.

En el comunicat CalellaxRefugiats diu que no té culpa del fet que el grau de desafecció i desmobilització ciutadana estigui arribant a quotes mai vistes, i per això afirmen que treballen també en la conscienciació de la gent.

Per altra banda Calella pels Refugiats considera que il·lustrar la notícia de que no hi ha cap calellenc al Programa Català de Refugi amb una imatge CxR, tal com va fer RCTV, els al·ludia, i per tant, es podia establir un vincle de relació directa entre la notícia i la plataforma.

Asseguren que això els ha comportat acusacions greus, fora de lloc i calumnioses en xarxes socials. Consideren que, com a única associació a Calella que treballa per les persones refugiades, calia haver considerat el parer de CXR abans de publicar tal notícia on hi apareixia el seu nom com a foto il·lustrativa.  “Aquesta notícia ens va implicar directament al posar una foto amb el logo de CxR. Donava a entendre que, tot i liderar a Calella l’ajuda i la sensibilització per la situació dels refugiats, ningú s’hi havia apuntat. Si que ens va afectar d’alguna forma perquè ningú es va posar en contacte amb nosaltres per preguntar-nos si estimàvem o no la possibilitat d’afegir-nos al programa, que encara hi som a temps com a entitat. I evidentment si no s’ha fet és per unes raons molt clares i molt sòlides i no ens van preguntar”.

El comunicat també destaca el suport social que rep l’entitat i les activitats que organitzen, que ho fan de forma voluntària i no lucrativa. Ara mateix estan centrant la majoria dels seus esforços a la confecció del Festival La Crida.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat