El CAP de Calella organitza activitats de sensibilització i formació sobre la diabetis

Dia Mundial de la Diabetis 2014
Dia Mundial de la Diabetis 2014

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha preparat un programa d’activitats de sensibilització, informació i formació amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis. La jornada està adreçada a malalts, familiars i persones que tenen factors de risc, i es farà el divendres 13 de novembre al CAP de Calella. La directora del centre assistencial ha parlat a Ràdio Calella TV sobre la malaltia i com es pot prevenir. Dur una vida saludable és clau i pot evitar fins a un 70% l’aparició del que ja s’apunta esdevindrà una de les epidèmies del segle XXI.

La diabetis afecta a més de 400 milions d’adults al món i la projecció és que en 20 anys la xifra arribi als 600 milions. És per això que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la diabetis esdevindrà una de les epidèmies del segle XXI.

Tot i que hi ha un determinant genètic que predisposa a desenvolupar la malaltia, portar un estil de vida saludable pot prevenir fins a un 70% la seva aparició.

“Està clar que els factors ambientals, sobretot els hàbits alimentaris i l’activitat física, fan que se’n retardi l’aparició i poden, fins i tot, evitar la malaltia”, ha indicat la directora del CAP de Calella, la metgessa Susanna Curós, qui ha explicat que la qualitat de vida dels afectats és la mateixa que la de qualsevol altra persona “si la malaltia està controlada”.

Dieta mediterrània, evitar el tabac i l’estrès, guardar les hores de son i fer activitat física de forma quotidiana. És la recepta per a prevenir la diabetis, un extrem sobre el qual incideix el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Destaca la necessitat de fomentar aquests hàbits saludables entre els infants.

Són a grans trets els temes que es tractaran durant la jornada que es farà aquest divendres al CAP de Calella, avançant un dia la commemoració del Dia Mundial de la Diabetis. Està oberta a tothom, però s’ha preparat pensant especialment en els pacients, els seus familiars o persones que saben que tenen factors de risc.

“Hi ha xerrades amb professionals endocrins i metges de família, també per part d’infermeria del CAP de Calella s’explicarà quina és la dieta més adequada i com confeccionar plats i receptes. També farem activitat física: la clàssica caminada i un taller de ball a càrrec d’Anna Roca”, ha detallat la directora del CAP.

La jornada del Dia Mundial de la Diabetis a Calella començarà a les 9 del matí. A les 12 del migdia, els assistents faran una caminada fins al Passeig de Manuel Puigvert on es farà el taller de ball. Hi haurà pausa per dinar i a primera hora de la tarda s’iniciarà la caminada cap al Far, on es presentaran les receptes que han entrat al concurs organitzat pel CAP.

El Departament de Salut acaba de posar en marxa el nou web temàtic Canal diabetis, dissenyat a partir de les necessitats expressades pels pacients. Accessible des de mòbils i tauletes, tracta conceptes generals sobre la malaltia i inclou un qüestionari que permet conèixer el risc que té una persona de desenvolupar-la.

La diabetis, juntament amb l’obesitat, seran les malalties a l’entorn de les quals girarà La Marató de TV3 d’aquest 2015, que recaptarà fons per la investigació científica. La iniciativa té alhora un important component de divulgació i sensibilització entre la població.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat