El govern apuja els impostos per “garantir la solvència” de l’Ajuntament

Un dels punts destacats del ple d’octubre va ser la modificació de les ordenances fiscals. En aquest cas, s’apujaran els principals tributs municipals i s’augmentarà 772,329 euros els ingressos de cara al 2024, un 7,95% més que la partida contemplada en els pressupostos actuals. Es comptarà amb uns ingressos de gairebé 10 milions i mig d’euros per confeccionar els comptes de l’any vinent, que hauran d’estar en equilibri amb la suma de despesa i inversions. L’alcalde ha explicat que la pujada respon a l’augment del cost de la vida i del deute del consistori i que és del ‘mínim possible’ per garantir la solvència de cara al futur.

Els impostos que es modifiquen de l’any vinent són l‘IBI urbà, la contribució, que s’apuja l’1,10% i s’estableix el tipus en el 0,695%. L’IBI rústic també puja i se situa al 0,655%. El canvi més notori és en la plusvàlua, que passarà d’un 17,85% a un 25% de cara al 2024. L’impost sobre construccions, instal·lacions i obres s’enfila fins a un 3,7%. Per la seva banda, l’impost sobre activitats econòmiques també puja i, segons la categoria fiscal del local, serà de 3,8 o 3,1.

El mínim necessari per garantir la solvència de l’Ajuntament, segons l’alcalde.

L’alcalde Marc Buch ha posat en relleu que aquesta serà la primera pujada d’impostos des del 2020, després de quatre anys d’haver-los congelat. També ha reconegut el deute del consistori i que l’augment d’aquests ha sigut un dels motius per apujar els impostos de cara a una previsió de futur per tal de garantir-ne la solvència, mantenir els serveis i poder pagar els treballadors municipals.

Per la seva banda, l’oposició ha recriminat les formes a l’equip de govern, que té majoria. Des d’ERC, Xavier Ponsdomènech ha lamentat que no s’hagi creat una taula de treball per abordar el tema: 

Des d’Estimem Calella, Enric Gómez s’ha mostrat d’acord amb una pujada dels impostos, però ha recriminat les formes de govern i ha demanat consens.

Sebastián Tejada, de Calella en Comú Podem ha demanat repensar l’apujada dels impostos que, segons assegura, repercuteix sobretot en el mercat immobiliari.

Celine Coronil, del PP, ha criticat que s’exerceixi més pressió en els ciutadants per l’endeutament de l’Ajuntament. També ha acusat al consistori d’apujar els impostos per pagar ‘els compromisos electorals’.

Albert Comas, de la CUP, ha reconegut la necessitat de coordinar l’augment del cost de la vida, però ha reclamat que la pujada dels impostos es destini a polítiques socials.

Aquest és el primer pas per conformar el pressupost de l’any vinent. L’apujada dels impostos està prevista per l’1 de gener del 2024.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *