El relat de la vellesa a través de l’art col·lectiu

Escena de l'exposició que es pot veure al Museu-Arxiu de Calella

Nous sentits a la vellesa és el títol d’una exposició col·lectiva que es pot visitar fins el 15 d’octubre al Museu-Arxiu Municipal Josep Maria Codina i Bagué de Calella. Es tracta d’un projecte desenvolupat des del Casal Fàtima amb l’objectiu de construir nous relats de vida per als residents a través de diferents disciplines artístiques. Hi han participat de manera voluntària una quinzena de residents amb un perfil de dependència i demència.

Susanna Solans és educadora al Casal Fàtima i explica que l’objectiu d’aquest projecte, que és el resultat de nou mesos de feina, és donar nous relats als residents ja que, segons ella, quan una persona arriba a una institució perd el seu relat de vida, tot allò que la relaciona amb el seu entorn, amb la seva quotidianitat, en definitiva, es perd el relat identitari.

Els impulsors d’aquest projecte han donat l’excusa perquè els avis i àvies del Casal Fàtima construeixin nous relats a través de diferents disciplines artístiques col·lectives com el teatre o la psicomotricitat vivencial. Per a Ricard Jorge, membre de l’equip de treball de projecte, amb Nous sentits s’expliquen moltes coses emprant un llenguatge que va més enllà de la paraula. Segons ell, per exemple amb el teatre es pot viatjar i trobar sentit a la vida durant l’etapa de la vellesa, quan pot semblar que ja no hi ha res i tot és avorrit.

Yasmina Navarro, psicòloga del Casal Fàtima, explica que la màxima per a ells és buscar el benestar emocional i psicològic dels residents i, en aquest sentit, aquest projecte els ha permès innovar, anar més enllà de les eines tradicionals per aconseguir el benestar emocional dels avis i àvies.

Nous relats inclou també uns codis QR perquè el visitant pugui conèixer el per què de l’obra de teatre que forma part del projecte i contestar una pregunta. Vol ser, diu Susanna Solans, una experiència immersiva en què el visitant s’acabarà preguntant com vol que sigui la seva vellesa.

Nous relats es pot veure fins el 15 d’octubre al Museu-Arxiu Municipal Josep Maria Codina i Bagué en horari de tardes de dimarts a dissabte de 18 h a 21 h i diumenges i festius  d’11 h a 14 h.

Entrevista íntegra amb Susanna Solans, Ricard Jorge i Yasmina Navarro.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.