Enllestida la restauració de la Font dels Lleons del Parc Dalmau

L’Ajuntament de Calella ha enllestit les tasques de restauració i conservació de la Font dels Lleons del Parc Dalmau, una obra de l’arquitecte noucentista Jeroni Martorell i datada del 1929. Els treballs, duts a terme per un grup de restauradors del Departament de Cultura de la Generalitat, han tingut una durada de dos mesos i un cost aproximat de 18.000 euros. Amb aquesta actuació el consistori ha volgut recuperar i conservar un dels elements històrics i paisatgístics d’especial rellevància per a la ciutat.

Respecte al disseny anterior, la font ha estat modificada. Han desaparegut els icònics lleons que hi havia als pilars de banda i banda. Ara han estat substituïts per un enrajolat amb un esgrafiat que els restauradors han pogut recuperar del disseny original de Jeroni Martorell. Els lleons que sí que s’han conservat són els dels brolladors de la font. A la peça original hi havia tres caps de felí: dos als brolladors i un de grans dimensions al frontis.

Des de l’entitat Amics del Parc Dalmau, s’han mostrat molt satisfets amb el resultat final. Francesc Clarà n’és el seu president.

S’ha fet amb molta cura, respectant el que era el disseny original. Els restauradors han fet una tasca d’investigació i han recuperat els esgrafiats originals, que no es veien perquè estaven tapats per diferents capes de pintures. Tant els esgrafiats, com les rajoles són els originals, els gerros que només n’hi havia dos, ara torna a haver-hi quatre… La font en conjunt torna a brillar i ser l’essència del parc.

Amics del Parc Dalmau ha col·laborat amb la restauració amb la donació de dos gerros ornamentals idèntics que fa uns anys que van desaparèixer de l’emblemàtica font. Són uns antics elements arquitectònics que un particular va donar a l’entitat.

Dos d’aquests gerros els vam recuperar nosaltres. Succeeix que al carrer Balmes de Calella, hi ha unes cases que es van fer durant la mateixa època que el parc i un d’aquests gerros eren allà. Vam parlar amb el propietari i molt amablement en els va cedir.

Concretament, aquests gerros són vasos decoratius noucentistes utilitzats a Calella en la decoració d’alguns edificis entre els anyIMG_2157s 1920 i 1930 i que també es van fer servir com a decoració a la font dels Lleons.

Aquest és el gest amb el qual ha contribuït l’entitat en la recuperació, conservació i restauració de la font que dissenyà l’arquitecte Jeroni Martorell pel Parc Dalmau.

Des d’Amics del Parc Dalmau també han celebrat que la restauració hagi servit per dur a terme actuacions complementàries de l’entorn natural de la font, com per exemple l’arranjament del desguàs, la tala de les branques més baixes dels pins o la retirada d’un xiprer mort.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *