Estañol: “Els animals podrien ser positius per COVID-19, però no transmissors”

La incertesa i preocupació pel nou coronavirus ha tornat a fer-se palès aquesta setmana després que una tigressa del zoo de Nova York hagi donat positiu de COVID-19. Fins al moment s’havia descartat que certs animals poguessin ser susceptibles a la malaltia, però arran d’aquest cas, els investigadors creuen que el grup dels felins podria ser més sensible al virus, però no estaria provat que el passin a humans. El que sí que és cert, és que la propagació de la COVID-19 es deu a la transmissió humana, i en cap cas animal. De fet un estudi xinès ha resolt aquesta setmana que gats i fures poden infectar-se amb el SARS-CoV-2, però que gossos, porcs, pollastres i ànecs són menys susceptibles. L’actual estudi xinès però, no convenç alguns científics. Ja que als animals se’ls van donar dosis de manera deliberada.

A la pàgina web del Canal Salut de la Generalitat s’afirma que no hi ha evidència que els animals domèstics puguin contraure el coronavirus i tampoc que el puguin transmetre a persones ni altres animals. Però exposen que els animals poden ser portadors passius de partícules del virus (a la pell, al nas, etc.), si han estat en contacte amb persones infectades. Per aquest motiu, recomanen que si es té coronavirus, cal que evitar tot el contacte proper amb l’animal de companyia. En la mateixa línia s’expressa el veterinari i president dels Amics dels Animals de Calella, Josep Estañol, qui assegura que tot i que encara no hi ha res provat al 100%, en cas de contagi la transmissió és sempre de persona a animal domèstic, mai al revés.

El que nosaltres diem és, si hi ha un tigre del Bronx contagiat i un altre felí també contagiat. Vol dir que hi ha la possibilitat, i aquesta possibilitat no la podem negar. Si ha passat amb un tigre, naturalment pot passar amb més animals. El que sí que sabem és que aquests animals no passen la malaltia a les persones. És a dir, ells la reben d’una persona, és direcció de persona a animal.

Tot i que encara no hi ha res provat científicament, Estañol exposa que en cas de contagi, els animals de companyia passen la malaltia d’una forma molt lleu, casi anecdòtica. 

L’animal no ho passa com una malaltia greu, sinó d’una forma molt lleu. Vull llençar un missatge de tranquil·litat a tots els propietaris i dir-los que no pateixin que els animals no són patidors d’aquesta malaltia, no els hi passarà res greu si l’agafen.

Estañol també recomana que en cas de ser positiu o tenir símptomes, limitar el contacte amb les mascotes, no acaronar-les, ni deixar que ens llepin ni compartir-hi menjar. I en tornar de passejar, netejar-los les potes amb unes gotes d’aigua i lleixiu.

El que de moment diem és, les persones que puguin ser positives o estar amb símptomes, sobretot que no contactin amb els animals. Si els traiem a passejar una de les coses que podem fer, és en tornar a casa amb una esponja i unes gotes de sabó o lleixiu, netejar-los les potes amb les quals toquen el terra, de tal manera que ells tampoc ens puguin portar amb les potes cap microbi a casa.

Amb tot, els veterinaris fan una crida a la calma i recomanen extremar les pautes d’higiene que seguíem fins ara. Davant la incertesa, és convenient prendre precaucions.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *