La CUP i IC-V avancen les seves propostes pel Pressupost 2017

Els dos partits han elaborat conjuntament un document amb propostes que consideren assumiblse pel Govern municipal. Asseguren que no han fet uns pressupostos alternatius, només han treballat propostes que es poden incorporar als números que presenti el govern i que van en la direcció a la que apunten les duesf ormacions d’esquerra.

Tant la CUP com IC-V destaquen que, com que el Govern no ha tocat les ordenances, els impostos i taxes no s’han portat a Ple i l’oposició no hi ha pogut fer propostes. Per això aprofiten ara per demanar un increment en la recaptació de l’IBI, comptant amb 200.000€ de l’autopista -que finalment sembla que rebran els municipis que tenen terreny per on passa la C-32-, i un increment de l’impost que no afecti ni a la primera residència, ni a edificis d’ús cultural ni solars. La idea és que paguin més IBI els immobles més valuosos. També proposen que l’increment es mantingui els anys 2018 i 2019. En parlava a l’Info Vespre Sebastián Tejada, regidor d’IC-V: “Proposem una pujada d’impostos, en volum, igual que la que presenta l’equip de govern. La diferència radica d’on surten els diners. El Govern pujarà l’IBI de forma igualitària per tots els immobles, igual per una casa luxosa de família acomodada que un pis petit de família amb problemes per arribar a final de mes. I igual a l’hotel més gran i que més facturi de Calella que el més petit. La nostra estratègia és que paguin els immobles més valuosos“.

Al mateix temps les dues formacions plantegen bonificacions per l’IBI d’un 50% fins a un màxim de 150 euros per immoble en funció del tram familiar. Proposen bonificar l’IBI en un 50% els immobles amb instal·lacions d’energia solar que no hi estiguin obligats per normativa i la meitat de l’impost de construccions. Per altra banda proposen també un 95% de bonificació en IBI als béns rústics en situació productiva i que no paguin IBI els primers 5 anys els immobles on hi hagi noves activitats econòmiques d’autònoms. També proposen reduir l’IAE 5 anys als autònoms emprenedors i un 20% menys de la quota per contractar treballadors indefinits. I un 50% en la quota d’inici d’activitat.

Proposen incrementar en 22.500 euros els programes d’Immigració i Solidaritat, posar 100.000€ més a Serveis Socials i donar 10.000 més a Càritas i signar-hi un conveni per subvencionar-los el lloguer d’un nou local. Escoltem Jan Catà, regidor de la CUP: “En definitiva és crear una eina dels Pressupostos, de contenció a l’emergència social que viu la ciutat -ahir mateix Càritas ens deia que estem en una situació dramàtica- i han de servir per distribuir adequadament la riquesa. Sota aquests dos grans fonaments i filosofia hem confeccionat la nostra proposta“.

Pel que fa a l’Impost de construccions proposen que no el pagui qui faci obres per culpa d’inundacions, i la meitat qui tregui barreres arquitectòniques i a qui rehabiliti la façana.

Els dos partits proposen una reducció de la tasca d’escola bressol en funció de la Renda, d’entre un 30 i un 80%, i mantenir la resta de taxes i preus públics igual que al 2016.

Per als vehicles  proposen que no paguin la taxa els vehicles elèctrics i híbrids i un 75% en els menys contaminants. Una altra proposta és eliminar l’impost de transmissions en residència habitual de pares a fills en cas de mort.

També proposen augmentar la subvenció a les Ampes del Salicrú i la Minerva, i dotar amb 180.000€ una partida per a inversions reals, a més d‘amortitzar deute bancari en 100.000€ més que l’any passat. Sebastián Tejada: “Tot apunta que anem cap a una situació de tipus d’interès més alt i cal anar-s’hi preparant. Avançar en la liquidació de deute és una actitud correcta. I segurament al 2018 les lleis estatals que restringeixen les inversions municipals sembla que es relaxaran. Anar a un Pressupost amb més capacitat de recaptació i d’inversió, és una proposta adequada“.

En l’apartat de despeses, la CUP i IC-V proposen gastar més en manteniment de via pública i reduir en 20.000 euros les despeses de la Fira de Calella i l’Alt Maresme. Proposen eliminar la partida de 35.000€ per a la Volta Ciclista. Jan Catà: “Som conscients que al 2017 ja estan signats els acords però podem donar la oportunitat a altres pobles i ciutats que ho facin. Ja s’ha fet uns quants anys a Calella i tenim seriosos dubtes del retorn d’aquest esdeveniment, i sota el nostre punt de vista, ja va sent hora de posar-hi fi“.

Proposen reformar els vestidors del camp de futbol amb una partida de 50.000€ i crear una platja per anar-hi amb gossos destinant-hi 10.000 euros per senyalitzar la zona, posar un sortidor d’aigua i un petit espai de joc pels animals. Seria darrera el Camp de Futbol de Mar.

Per altra banda proposen instal·lar dues marquesines de bus al Parkinsol i a la Plaça de les Roses i gastar 50.000€ en arreglar la Plaça Bertomeu Barceló. Posarien un punt de càrrega per a cotxes elèctrics que costa 20.000€. També proposen gastar 10.000€ en tirar a terra l’actual escola Salicrú i adequar l’espai per als usos provisionals que convinguin. Posarien 10.000€ per solucionar del tot les reiterades inundacions al Museu del Turisme.  En parlen els dos regidors. Catà: “Malauradament els darrers dos mesos s’ha inundat un parell de vegades i és evident que allà hi ha un error de disseny o estructural. I s’ha d’arreglar perquè si cada dos per tres”. Tejada: “Nosaltres voldríem canviar el MUTUR per una altra cosa, però el que no ens agradaria és que es tanqués per inundació“.

Referent a altres partides, la CUP i IC-V proposen destinar 10.000€ a un conveni amb l’Escola de Turisme de la Universitat de Girona per reorientar el model turístic i fer un Pla de Millora Urbana per arreglar l’espai entre el pas a nivell i el cementiri.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Jan Catà i Sebastian Tejada, emesa a l’Info Vespre

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *