La CUP surt en defensa dels drets lingüístics dels catalanoparlants

La CUP porta a aprovació del ple una moció en defensa de la llengua catalana que posa l’accent en la retolació dels comerços i l’oferta de places de l’Oficina del Català a Calella. La situació “d’emergència lingüística”, com s’adverteix en el text, porta els cupaires a presentar un seguit d’iniciatives per tal que es compleixi la Llei de Política Lingüística i el Codi de Consum, que estableix que la senyalització externa i interna dels establiments oberts al públic han d’estar, com a mínim, en català. El portaveu Albert Comas ha dit a l’entrevista política de RCT que no s’està complint i emplaça l’Ajuntament a fer una inspecció general i acompanyar i orientar els empresaris perquè s’ajustin a la normativa. En el cas dels cursos de català per a persones adultes que s’ofereixen des del Centre de Normalització Lingüística, Comas ha exposat que hi ha gent que s’ha quedat sense plaça i demana que es facin gestions per garantir-ne l’accés.

La CUP proposa diverses mesures per defensar i fomentar l’ús del català arran dels resultats de l’última enquesta que indica que és la llengua habitual només per al 32,6% de la població. Entre elles, que es garanteixi la normativa que obliga els establiments comercials a retolar en català. Ho ha dit el portaveu del grup municipal cupaire, Albert Comas, a l’entrevista política de Ràdio Calella TV.

Hi ha establiments que vulneren els drets dels catalanoparlants (…) Proposem que des de l’Ajuntament es detecti quins són aquestes establiments que no retolen en català i se’ls ofereixi una orientació lingüística i si, passats tres mesos, la situació persisteix s’acabi sancionant en aplicació de la normativa lingüística.

Aquest plantejament s’ha recollit en la moció que la CUP portarà a aprovació del ple municipal d’abril que s’ha de convocar per dijous dia 3. El text també aborda la polèmica per la falta de places per als cursos de català per a persones adultes que ofereix el Consorci de Normalització Lingüística perquè el partit té constància que també ha passat a Calella. S’insta a l’Ajuntament a demanar a la Generalitat que s’ampliï l’oferta per cobrir tota la demanda.

Hi ha gent que se n’ha quedat fora perquè no hi havia places. Per tant, a la moció també incorporem la petició perquè des de l’Ajuntament es vetlli perquè hi hagi l’oferta adequada i s’insti a la Generalitat a ampliar-la, si cal, perquè tothom hi pugui accedir.

Amb la moció, la CUP també sol·licita que es doni suport a La Bressola, la xarxa d’escoles que treballen per l’escolarització en català a la Catalunya Nord, incloent-la entre les beneficiàries del fons de solidaritat i cooperació de Gestvia, dotat amb l’1% del pressupost anual de l’empresa municipal de mobilitat. La xifra s’ha mogut a l’entorn dels 14.000 euros en els últims anys.

“No és la nostra prioritat”

A l’entrevista política de RCT, el portaveu de la CUP ha refermat el seu posicionament en contra del projecte cívic del mercat municipal perquè considera que no és una prioritat per a Calella. Retreu que s’hi destini una partida que ascendirà als 2,5 milions d’euros, quan hi ha altres demandes molt més urgents, i ha posat d’exemple les actuacions que s’han de fer per condicionar els equipaments esportius.

L’altre dia ens van reunir a la Junta de portaveus i se’ns va indicar que la inversió a la piscina municipal, perquè tot quedi bé, seria de 2,5 MEUR; a la coberta del pavelló, 900.000 euros; i falta una segona escola bressol perquè hi ha molts nens i nenes que es queden sense plaça. Per a nosaltres, aquestes són les prioritats.

Comas també ha recordat els diners que s’han destinat a la reforma de Can Saula, encara pendent de conclusió, on s’hi havia projectat inicialment el centre cívic de Calella i que ara es planteja com a espai cultural.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.