L’associació de Malalts Mitocondrials reactiva la campanya de recollida de mòbils vells

MOBILS

Està engegada des del passat estiu, però per reactivar-la ara l’entitat s’ha adreçat per carta a la resta d’entitats i associacions per donar-se a conèixer. Han recollit ja més de 350 mòbils usats només a la ciutat de Calella.

unnamedL’associació AEPMI, de Malalts de Patologies Mitocondrials, està promovent a Calella una campanya de recollida de mòbils vells i tablets en desús, a fi i efecte de reciclar-los i aconseguir uns diners per a la investigació. Les caixes de recollida es poden trobar al Mercat Municipal, a Can Gallart, a Can Villaret, a la botiga Peluts i a La Cooperativa, entre altres.

El promotor d’aquesta iniciativa a la ciutat de Calella, Pere Cardona, ha explicat que una cosa tant senzilla com es donar una cosa que ja no fas servir, ajudarà a que aquesta malaltia rara pugui anar sent investigada, i algun dia trobar-ne la solució. Cardona: “Fa més d’un any que sóc soci de l’associació perquè m’afecta, i una manera d’aconseguir diners per la investigació -és unam alaltia rara i si no s’ajuda és difísil d’investigar- i vaig portar aquestes caixes per recollir mòbils que la gent tira a la brossa per nosaltres poder-los recollir, portar-los a reciclar, i el que ens donin destinar-ho a invsetigació“.

unnamed2Una Miopatia Mitocondrial és una malaltia causada per un defecte de producció d’energia dins les cèl·lules de l’organisme. La majoria de les proteïnes de la cadena respiratòria es codifiquen en l’ADN nuclear, però només tretze ho fan en l’ADN mitocondrial. Si no hi ha una bona coordinació, aquelles parts de l’organisme que necessiten més energia comencen a fallar: el cervell, els músculs, el fetge, els ronyons, el sistema nerviós, etc…

Aquesta falta d’energia en un nadó –que la necessita per al funcionament dels seus òrgans vitals- li provoca pèrdua de massa muscular, dificultats respiratòries, cardiopaties, acidosis làctica, atàxies,retinitis, dificultats de parla, etc. Un nadó afectat té una esperança de vida de com a màxim 15 anys. A més, la malaltia es pot donar a conèixer a l’edat adulta, o que algú la tingui però el seu organisme no l’activi.

Si el cos portador de la malaltia l’activa, les cèl·lules moren quan no reben oxigen i ja no es regeneren. Pere Cardona ha explicat que el cos va morint lentament. “Tot el nostre cos són cèl·lules, i si una part comença a no funcionar vol dir que fallaré dels peus, les mans, l’equilibri, el cor, pumons… d’allà on funcioni malament, i el problema és que no hi han recanvis. És una cosa tan bàsica per la vida, poder respirar la cèl·lula, que si no li arriba l’oxigen a aquella cèl·lula, morirà“.

Actualment no té cura, tot i que hi ha tractaments pal·liatius per a fer-la avançar més lentament.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Pere Cardona, emesa a l’Info Vespre

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat