Les pastisseries de Calella ja es preparen per vendre el tradicional tortells de Reis

Les festes de Nadal estan plenes d’àpats típics: canelons, escudella, marisc i torrons. Però sempre s’ha de deixar un espai pel tortell de Reis. La tradició ha perdurat en el temps i cada dia sis les famílies es reuneixen per obrir els regals i per menjar aquestes postres tan típiques, que permetrà saber qui s’emportarà la corona i qui pagarà el tortell.

Com cada any per aquestes dates les pastisseries es preparen per elaborar el tradicional tortell que es menja a totes les cases pel dia 6 de gener. És el cas de la Georgina Ramírez, propietària de la pastisseria J. Ramírez, que ens explica que ja avancen feina per tenir-ho tot a punt.

Estem al màxim ara embolicant reis i faves i preparant el massapà. Com nosaltres som artesans comencem a avançar feines molt bàsiques, embolicant reis i faves, deixar-nos preparat el massapà, també tallem la fruita confitada, perquè comencem a elaborar el dia 5. Tot el que és el brioix, es prepara la massa, se li dona la forma, es farceix i el deixem reposar perquè fermenti la massa unes hores. Després l’acabem d’ajudar amb uns armaris que van amb vapor, a les fermentadores, perquè acabi de fermentar l’últim tram i llavors l’enfornem. Començarem a elaborar els tortells el dia 5.

El tortell de Reis és una tradició que els habitants de Calella tampoc es volen perdre. La Georgina calcula que la venda no baixarà respecte de l’any passat i és que les festes s’han de celebrar.

Nosaltres més o menys tenim les mateixes previsions d’un any per l’altre, orientativament. Anem fent sobre la marxa i van entrant encàrrecs, però més o menys cada any sol ser el mateix. Anem fent sobre el que creiem i a última hora fem un recompte d’encàrrecs i acabem de quadrar el que ens falta per amassar. El que és la resta de l’any pot ser més tranquil, però les festes són les festes i ens agrada celebrar-les a tots, sobretot els reis que es passen en família i amb els nens i és una cosa que es conserva bastant.

A la pastisseria J. Ramírez segueixen la recepta tradicional i no volen fer «invents». Elaboren els tortells clàssics, que és el que van buscant els seus clients.

En el nostre cas i sobretot en el tema de reis, som fidels a la recepta original que el pare va aprendre en el seu moment, és el que fem. No hem variat la qualitat de la matèria primera, ni la recepta, ni res. Al final els clients que venen a la pastisseria venen a buscar el gust de sempre.

Tortells de brioix farcits de massapà o de full farcits de crema, són els clàssics que més es busquen aquestes dates a les pastisseries. També les corones, que són tortells tallats a la meitat que també poden ser de full o de brioix i que van farcits de nata, de trufa o de crema. Tots fan les delícies d’aquells més llaminers, però compte, perquè, com mana la tradició a aquell que li toqui la fava, haurà de pagar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *