L’ou provoca una de cada quatre intoxicacions alimentàries a l’estiu

Rentar els aliments, coure’ls bé o congelar-los un mínim de 5 dies a menys de 20 graus; i conservar-los a la nevera fora de les altes temperatures de l’estiu són els consells essencials per prevenir-nos de les intoxicacions alimentàries; que es multipliquen els mesos de calor. Mengem fora de casa -i no controlem que se segueixin les normes d’higiène i de preparació- o fem els àpats a l’aire lliure, a la piscina o a la platja; sota temperatures de justícia que alteren la conservació necessària dels aliments. Aquest és el perill que correm i sobre els quals ha parlat la infermera del CAP de Calella, Cristina Masvidal, a la secció de salut del programa La Ciutat d’Estiu.

Els dies de molta calor són caldo de cultiu per a la proliferació de microorganismes en verdures, fruites carns i peixos; que poden arribar al nostre cos quan els ingerim. Això és el que desencadena una intoxicació alimentària; però ho podem evitar seguint una sèrie de consells.

Primer, netejar bé les verdures, les fruites i tot tipus de productes; i guardar-los a la nevera vigilant de no trencar la cadena de fred, sobretot si són congelats. A l’hora de coure’ls, comprovar que no hi ha zones crues perquè així es maten bacteris i virus. En el cas de menjar-los en cru -cosa que es desaconsella-, assegurar-nos que tant la carn com el peix han estat cinc dies al congelador a menys de 20 graus sota zero. Així podem evitar-nos, per exemple, l’anisakis del peix cru.

I un cop cuits, tornar-los a la nevera i no treure’ls fins que els anem a menjar.

No pensem en el temps que passa entre que preparem l’aliment i el mengem; a més que tenim un entorn amb una temperatura més elevada de l’habitual. Això afavoreix que creixin els microoranismes i que la bactèria o el virus puguin afectar l’aliment i, quan l’ingerim, provoquin la intoxicació alimentària.

Per tant, si de bon matí preparem el dinar que portarem a la platja o a la piscina i que no menjarem fins al cap d’unes hores, la infermera del CAP recomana enèrgicament conservar-los en les típiques neveres portàtils.

Seguint aquests consells neutralitzem gran part de les possibles contaminacions d’aliments. Però n’hi ha un llistat d’aquells que millor evitar si no en tenim garanties: els ous, els làctics i els que tenen un gran component d’aigua.

Una de les intoxicacions més comunes és la salmonel·losi, que provoca una bactèria que es troba al tracte intestinal d’aus sans i que es transmet habitualment a través dels ous. La norma és comprar-los ben nets i sense cap esquerda.

L’ou és el causant del 23% d’intoxicacions alimentàries. En productes que no estan correctament tractats, ben refrigerats o si es trenca la cadena de fred, pot provocar que la bactèria contamini l’aliment, l’ingerim i emmalalatim.

La intoxicació alimentària acostuma a presentar els mateixos símptomes que una infecció gastrointestinal, però apareixen de forma més brusca durant les 24 hores següents a la ingesta de l’aliment contaminat. Són nàusees, vòmits, diarrea, mal de cap o fins i tot febre.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *