Per què es roben els catalitzadors dels cotxes?

La Policia Local ha identificat i denunciat a dos homes de 34 i 47 anys, veïns de Barcelona, per haver comès presumptament robatoris de catalitzadors de vehicles a la zona. Els agents calellencs han pogut recuperar dos i s’ha intervingut diferents eines utilitzades per cometre aquestes sostraccions. Des dels tallers mecànics alerten d’un augment d’aquests robatoris. Són peces que contenen metalls preciosos i que estan molt ben valorades al mercat negre.

El catalitzador conté un panell de ceràmica recobert de metalls preciosos en petites quantitats que té per objectiu reduir les emissions concomitants que produeixen els gasos del motor. Entre els metalls que conté hi ha el pal·ladi, platí i rodi, tres metalls preciosos que, a la borsa, han pujat força de preu des que va esclatar la guerra a Ucraïna. I és que Rússia és un dels principals productors de tots tres. A finals de març, el pal·ladi va pujar a la borsa un 75%; el platí un 25% i el rodi un 57%.

Des del taller Lluís Martí, el seu propietari Miquel Martí, ha confirmat a Ràdio Calella TV que en els darrers mesos han tingut un augment de clients que s’apropaven al mecànic perquè els hi havien robat el catalitzador.

Clients meus afectats he tingut cinc. Sempre he fet que els meus clients denunciessin a la policia. Per sort, la gran majoria tenien una assegurança que cobria robatoris i no han hagut d’abonar res perquè estem parlant d’una peça que el seu valor és entre els 700 i 800 euros.

Martí explica que els lladres actuen amb una precisió quirúrgica i a plena llum del dia en estacionaments a l’aire lliure, com l’aparcament del Mercat 2. Una feina que assegura que és complexa i que comporta, mínim, uns 20 minuts.

Com es roba un catalitzador també m’ho pregunto jo. Perquè ho roben en mig del carrer i ningú ho veu. Necessiten alçar el cotxe i treure’l amb una radial, amb tot el soroll que implica. Dels clients que he tingut la majoria els hi han robat al pàrquing del Mercat 2 i en horaris a plena llum del dia.

El target per aquests lladres són cotxes vells, de finals dels 90, de benzina, que porten catalitzadors amb metalls preciosos molt ben valorats en el mercat negre. Un de nou pot costar entre 700 i 1.000 euros, i aquests grups criminals especialitzats els revenen per preus que van dels 100 als 300 euros.

Són cotxes molt vells, del 93-94, que val més el catalitzador que el cotxe perquè porten materials preciosos. Tots els cotxes a més són benzina, perquè els dièsel porten una altra mena de material que no conté aquestes partícules.

Fent una cerca a internet és fàcil trobar-se en les plataformes de compravenda de segona mà amb aquests objectes. Allà els venen per valors que van dels 100 als 1.000 euros.

Des de Mossos insisteixen en la importància de denunciar en cas de ser víctima d’aquest delicte, tipificat com a furt.

Per la seva part, i en un moment on aquests robatoris van a l’alça, les companyies asseguradores han començat a incloure clàusules específiques en les pòlisses per cobrir aquesta mena de furts.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *