Rebre la vacuna de la Covid no serà sinònim de treure’s la mascareta

Aquesta setmana les residències calellenques de gent gran haurien de començar a rebre la segona dosi de la vacuna. Passats 21 des que van rebre la primera punxada del vaccí ara caldria administrar la segona per apropar-nos a la desitjada immunitat envers el coronavirus. El ritme de vacunació a Catalunya, però, com a tot Espanya, és lent i quants més dies es tardi a administrar la segona dosi, els avis seguiran exposats al virus. És el que ha passat a l’Hospital Sociosanitari de Lloret de Mar i la residència Asil Font Nicolàs, on 7 avis, que havien rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, van donar positiu. Ara caldrà que negativitzin per poder rebre la segona punxada. Una situació que complica encara més arribar a la immunitat de grup.

Els experts alerten que està vacunat no serà garantia per tenir una immunitat total. Durant molt de temps tothom, vacunat o no, hagi passat la Covid o no, haurà de seguir mantenint les mesures de seguretat vigents; és a dir, mascareta, distància, higiene de mans i evitar situacions d’aglomeracions. Pel doctor Oscar del Río, metge internista i referent en malalties infeccioses de l’Hospital de Calella, fins que no assolim la immunitat de grup no podrem fer vida normal. Per alguns experts aquesta immunitat s’assolirà quan hi hagi vacunada entre un 70 i 90% de la població del país. 

T’hagin administrat o no la vacuna, s’haurà de seguir fent el mateix que fèiem fins ara. Seguirem amb la mascareta, la distància i amb el rentat de mans freqüent. Hem de tenir clar que fins que no tinguem una immunitat de grup no podrem fer vida normal, més enllà que nosaltres ja estiguem vacunats.

De fet, inclús quan ja haguem rebut la segona dosi de la vacuna – idealment al cap de 21 dies per la de Pfizer i 28 per la de Moderna i Oxford – encara haurem d’esperar entre una setmana i 15 dies per aconseguir la immunitat al nostre cos. Una immunitat que encara es desconeix quant de temps ens durarà i si ens haurem de vacunar anualment, com passa amb la grip.

No ho sabem la veritat. És una pregunta que podrem respondre en els mesos vinents. Ara haurem d’estar pendents de la gent que ha participat en els assajos clínics i els primers vacunats per saber quant de temps aquests anticossos es mantenen en els nostres cossos.

Això sí, si ens posem la vacuna tindrem una protecció del 90% davant el coronavirus. El que no se sap encara, és si una persona vacunada pot passar la Covid de manera asimptomàtica o lleu. Per tant, caldrà seguir, almenys, durant uns mesos més amb les mateixes precaucions que fins ara.

Les que ara estem administrant són vacunes basades en RNA, que són la de Pfiser i Moderna. Tenen un percentatge d’eficàcia molt alt. En els assajos clínics estava entorn el 95%. No és del 100% evidentment, això vol dir que encara que haguem rebut les dues dosis de la vacuna i havent passat una setmana posterior a la segona, ens podem infectar. Les precaucions les haurem de seguir prenent.

Les persones que hagin passat la Covid i tinguin la immunitat coneguda com a natural, també s’hauran de vacunar igualment. Diversos estudis demostren que només generen anticossos per un període de 6 mesos i per tant podrien ser casos de reinfecció. En aquests supòsits, però, s’ha de tenir en compte algunes mesures, com esperar unes setmanes a negativitzar o mesos segons el tractament que s’hagi rebut.
Les vacunes contra la Covid seran el pas definitiu per acabar de fer front a la pandèmia, però caldrà esperar que un elevat percentatge de la població estigui vacunada per poder deslliurar-nos de la mascareta.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *