Salut ofereix l’avortament farmacològic fins a les nou setmanes de gestació

Des del 2018, la xarxa de salut pública catalana ofereix la interrupció voluntària de l’embaràs amb fàrmacs a dones que estan dins les nou primeres setmanes de gestació. A l’Estat, tot just s’està explorant la possibilitat, i enmig de molta polèmica. La cap de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Maria Àngels Añaños, ha explicat aquest matí al programa La Ciutat que la via farmacològica evita l’entrada a quiròfan, que es reserva als avortaments en gestacions més avançades i en alguns casos amb justificació mèdica.

L’avortament farmacològic és una alternativa a l’abast de les dones catalanes que volen interrompre voluntàriament l’embaràs, dins els supòsits que contempla la llei. Aquesta opció només s’ofereix durant les primeres setmanes d’embaràs. Els components químics de la píndola que s’administra fan que es destrueixi la capa que recobreix l’úter, que es desprèn en forma de menstruació abundant i sovint dolorosa. El principal avantatge és que no requereix ingrés hospitalari ni tampoc entrada a quiròfan.

En alguns casos, si en la visita de seguiment que es fa 15 dies de l’administració del fàrmac es sospita que no s’ha eliminat tot l’interior sí que cal entrar a quiròfan. Però no és l’habitual.

La cap de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha explicat que hi ha dones de totes les edats que acudeixen als recursos que hi ha als CAP de l’àrea demanant informació o sol·licitant la interrupció voluntària de l’embaràs. En aquest cas, els atén un equip format per una llevadora i una ginecòloga que els adreça als serveis corresponents.

Els índexs més alts d’interrupcions d’embaràs els trobem en la franja d’edat d’entre els 20 i els 39 anys. Però sempre hi ha noies joves, molt joves, i sempre n’hi haurà; i dones grans que estan al tram final de la seva vida reproductiva i això els despista.

L’avortament és gratuït a la xarxa de salut pública de Catalunya, segons els supòsits recollits per llei. Aquests estan lligats a les setmanes d’embaràs: fins a les 14 no cal justificar-ho. Després sí.

Fins a les 14 setmanes, la dona pot decidir no seguir amb l’embaràs sense cap justificació mèdica. Passades les 14 setmanes i fins a les 22 setmanes, sí que cal una justificació mèdica de salut important per la mare o el fetus. A partir de la setmana 22, s’ha d’acreditar una causa greu de salut en la mare o el fetus, incompatible amb la vida, i ha de passar per un comitè ètic.

La cap de llevadores de la Corporació ha recalcat que la píndola de l’endemà no és un mètode avortiu sinó que està considerat un procediment preventiu de l’embaràs, i que no és fiable al 100%. I que en aquest àmbit, el de la prevenció, el més recomanat és l’ús del preservatiu.

El mètode ideal per a joves que poden tenir diferents parelles sexuals en poc temps és el preservatiu perquè a més de prevenir l’embaràs també evita les malalties de transmissió sexual, amb uns índexs molt més alts.

Als CAPS de la Corporació s’organitzen tardes joves per informar i assessorar-los sobre salut sexual i reproductiva. Fins ara es feien trobades presencials i d’assistència lliure però amb la pandèmia s’han hagut de reconvertir en visites personalitzades i de forma telemàtica amb professionals sanitaris.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *