Tot tancat a partir de les 00.30h

Catalunya torna a posar el fre davant l’augment exponencial de contagis de les últimes setmanes. Ara hi ha més d’un miler de persones ingressades en centres hospitalaris i 209 estan en situació crítica. El Govern va anunciar ahir que tanca totes les activitats a les 00.30h i que les reunions socials –en l’àmbit públic o privat– queden limitades a un màxim de 10 persones. Són mesures que afecten a drets fonamentals de les persones i caldrà l’aval del TJSC perquè entrin en vigor. S’espera que sigui en els pròxims dies.

Bars i restaurants hauran de tancar a les 00.30h –i no podran allargar l’horari per recollida a l’establiment o l’entrega a domicili–; també tot el comerç i les activitats culturals, que es podran seguir celebrant sempre que el públic estigui assegut. També quedarà prohibit el consum de menjar i begudes a l’espai públic. A més, es recomana als municipis que restringeixin l’accés a les platges o parcs on es puguin produir concentracions de gent. Ho anunciava la portaveu del Govern, Patrícia Plaja:

Es recomana als responsables municipals restringir l’accés entre les 00.30h i les 6.00h a tots els espais públics que puguin convertir-se en punts de trobada i de reunió. Parlem de platges i parcs, i tots els espais on aquests últims dies hem vist imatges que no s’haurien de repetir.

En paral·lel, el president Aragonès ha encarregat un estudi jurídic sobre l’aval a un possible toc de queda, com el que ha implementat el País Valencià, per si “arribat el moment” cal demanar-lo també per a Catalunya, en funció de com evolucioni la pandèmia.

El Govern ha demanat a la ciutadania que no relaxi les mesures d’autoprotecció i que es compleixin les quarantenes i els aïllament davant la gravetat de la situació. El conseller de Salut, Josep Maria Argimón, qualificava de “molt pèssimes”. La pressió assistencial ha augmentat per l’increment de contagis i d’ocupació de llits d’UCI, i alerta que les persones que ingressen són cada cop més joves.

Les dades són més que pèssimes. Són francament molt i molt dolentes (…) Una de cada quatre persones ingressades a l’UCI té menys de 40 anys. L’edat mitjana ha baixat respecte les darreres onades de 60 a 50 anys. Si mirem els ingressos en llits convencionals, els menors de 40 anys ja representen el 35%.

Entre les dades que preocupen a la Generalitat destaca l’ingrés de persones vacunades a hospitals i UCI. Avui dimarts s’arribarà als 8 milions de dos administrades a Catalunya.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *