Jordi Arenas dona testimoni de la importància d’instruir la població en l’ús del DEA

Va reanimar un home de 63 anys que dilluns va patir una aturada cardiorespiratòria

Ho ha fet avui a Ràdio Calella TV després que dilluns salvés la vida a un calellenc, de 63 anys, que va patir una aturada cardiorespiratòria al Polígon Industrial de Sant Pol. Arenas ha explicat en una entrevista al programa La ciutat que té el títol oficial de DEA i ha posat de relleu dos aspectes: d’una banda, crear una xarxa d’aparells repartits en zones d’especial concurrència, i de l’altra, formar la població perquè tingui els coneixements bàsics per actuar en casos com aquest. Ell va salvar la vida a l’home que va patir l’atac de cor, que continua ingressat a l’Hospital de Can Ruti de Badalona.

És el centre on el van traslladar els tècnics del SEM, que van arribar al lloc on el veí de Calella va patir l’aturada cardiorespiratòria. Els serveis d’emergència van arribar tres minuts després que Jordi Arenas donés l’avís i la Policia Local de Sant Pol de Mar portés l’aparell DEA. Mentrestant, li va fer el massatge cardíac per reanimar-lo.

Jordi Arenas ha explicat com van anar els fets en una entrevista al programa La ciutat. Ell és treballador de l’empresa Sandsock, al polígon santpolenc.

Vam trucar al 112 automàticament i amb telèfon sense fils estàvem al carrer amb un metge que ens anava indicant què fer. Mentrestant li vaig practicar el massatge cardíac, el vam girar i vam veure que continuava sense respirar, i vaig continuar fins que va arribar la Policia Local, al cap de dos minuts. Les agents van començar a fer la maniobra amb el DEA i el SEM al cap de tres minuts

Arenas ha destacat la rapidesa en la resposta dels serveis d’emergències, que van aconseguir estabilitzar l’afectat, que van traslladar i es troba ingressat, estable, a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Ha explicat que domina les tècniques de reanimació a rel d’una mala experiència que va tenir als cinemes de Mataró, on un infant va patir i morir per una aturada cardiorespiratòria. És per això, que defensa la importància d’instruir la població en l’ús de la tècnica de reanimació mitjançant l’aparell DEA, a més d’instal·lar-ho en llocs d’especial concurrència, com els equipaments esportius. Ell és vicepresident de la UER de Pineda de Mar i farà la proposta de formar els entrenadors.

És molt important estar preparat i que la gent que està en un pavelló on cada cap de setmana hi van 200 o 300 persones en sàpiga, més enllà dels tècnics de l’Ajuntament. Saber que s’ha de trucar al 112 de seguida, saber si és una aturada i conèixer els tres passos que s’han de fer per mantenir una persona en vida

Arenas ha explicat que hi ha una aplicació per a mòbils que geolocalitza els aparells DEA.

A Calella, justament, hi ha pendent d’execució la creació d’una xarxa de desfibril·ladors semiautomàtics en diversos punts de la ciutat. És un dels projectes guanyadors de l’última edició dels Pressupostos Participatius que contempla la col·locació de 13 aparells en punts com la Riera Capaspre, la plaça de l’Ajuntament, al llarg del carrer Església, al Passeig Manuel Puigvert i al Passeig de Garbí, a la Fàbrica Llobet-Guri, i també un de mòbil per a les ADF.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *