15 petits incendis a l’Alt Maresme des de l’inici d’estiu

Imatge ADF Alt Maresme.
Imatge ADF Alt Maresme.

Protecció Civil ha activat el Pla Alfa pel risc d’incendi a Calella i a tota la comarca. El nivell d’alerta és d’1 sobre 3. Les altes temperatures dels darrers dies i la falta de pluges han encès totes les alarmes dels ADF pel risc d’incendis per aquest estiu. De fet, en els últims 20 dies, de què va començar la nova estació, s’han registrat entre 15 i 20 petits incendis a la comarca, que han cremat sobretot zones de matolls. Davant d’això, les autoritats criden a extremar les precaucions i recorden que està prohibit fer foc al bosc des del 15 de març. En cas de detectar una columna de fum o l’inici d’un incendi cal trucar immediatament al 112.

En declaracions a Ràdio Calella Televisió, Daniel Sánchez, el segon cap operatiu de l’ADF a l’Alt Maresme ha exposat que en els darrers 20 dies han fet un total de 12 actuacions en conats, petits incendis que majoritàriament han afectat zones de matolls secs.

Abans de la revetlla de Sant Joan ja vam començar actuar en petits conats. Amb la revetlla tot es va complicar una mica més i hem continuat fent actuacions, sobretot per burilles al voral carretera. Hem de pensar que de la manera com tenim el clima amb poca cosa s’encén combustible. Hem actuat en vora unes 12 incidències i a altres que no hi hem arribat perquè ha arribat abans Bomber. Però parlaríem d’entre 15 i 20 conats en poc menys d’un mes.

De fet alerta que als equips d’extinció d’incendis ara els preocupa la intensitat dels incendis. Assegura que es podrien repetir intensitats importants recordant als incendis de l’any 2003. Per tot plegat, fa una crida a extremar les precaucions i vigilar sobretot amb les burilles que es llencen.

Hem de ser conscients del que fem a l’entorn rural. Evitar petites negligències a les quals no fem cas i que poden provocar unes reaccions encadenades que ens porti a un gran incendi forestal. Podem entrar a la natura i gaudir d’ella, però vigilar molt amb el tema burilles, petards, barbacoes, deixalles que deixem, les cremes de rostolls… Tot això s’ha d’evitar.

Més enllà d’extremar les precaucions, també es demana als propietaris dels boscos mantenir el sotabosc net. Des del Consell Comarcal recorden que com cada any la Generalitat ha obert les subvencions pels propietaris forestals per les tasques de prevenció i eliminació d’arbres morts o en mal estat per danys biòtics i altres treballs de millora, davant les condicions ambientals generades pel canvi climàtic. La consellera de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Montserrat Garrido, recorda de l’existència de diferents associacions a la comarca a través de les quals els propietaris es poden acollir aquestes ajudes.

 Les ajudes les dona la Generalitat a través de les associacions de propietaris de boscos. És molt important que els particulars estiguin associats. Aquí la comarca hi ha diferents entitats que són les reben aquests diners cada any per fer les neteges. És molt important que els propietaris tinguin els boscos nets, perquè si no podem tenir un ensurt.

Garrido també ha advertit que els principals factors de perill per aquest estiu són la manca de pluja, l’estat de la vegetació, però també l’activitat humana al medi ambient. De fet l’any passat un 54% dels incendis a Catalunya van ser intencionats o bé per una negligència, 11 dels quals van ser provocats per una burilla.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat