25 anys d’Hàbitat Solidari

La seu de la Fundació Hàbitat Solidari es troba a la Plaça Vicens Ferrer

Hàbitat Solidari va néixer l’any 1997 per iniciativa de Càritas Calella, que va detectar la necessitat de fer un pas més en la tasca d’ajuda a les persones en situació de vulnerabilitat, i atendre també les seves necessitats d’habitatge. Van començar amb vuit pisos, cedits per famílies calellenques, i que es llogaven a preus socials a persones arribades a la ciutat amb pocs recursos. 25 anys després, el perfil d’usuari ha canviat i la fundació ha crescut fins els 163 habitatges que actualment gestiona, 112 dels quals els tenen en règim de lloguer i la resta, 43 són de propietat. En els últims anys, Hàbitat Solidari ha apostat clarament per l’opció de compra. Jordi Sitjà, el director de la fundació calellenca, ha passat aquest matí pel programa La Ciutat per fer repàs i parlar dels actes que han preparat per celebrar el seu primer quart de segle.

El director d’Hàbitat Solidari, Jordi Sitjà, ha comentat els canvis que hi han hagut al llarg dels 25 anys d’història de la fundació quant al perfil d’usuari. Ara, molt més divers quant a edat i condició sòcio-econòmica, però amb un denominació comú: són persones arrelades a Calella.

L’entitat compta actualment amb una borsa de 163 habitatges, dels quals 112 estan en règim de lloguer i 43 de propietat. S’assignen per un temps variant a persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió habitacional.

Sitjà ha parlat del projecte que tenen entremans amb la Fundació Obra de Maria, antiga responsable de la residència que ara gestiona el grup Lantus. Amb el patronat signaran un conveni per reforçar l’atenció a les persones grans que, en aquest moment vital, tenen una pèrdua d’ingressos que els dificulta afrontar les despeses habitacionals.

La Fundació Obra de Maria ens dona 20.000 euros per ajudar-nos, amb el compromís d’estar ametents per atendre persones grans que o tenen pensions limitades o enviuden, i tenen una davallada d’ingressos (…) Hem pensat en un percentatge d’habitatges on hi hagi gent gran i ens hem fixat la vocació d’arribar al 25%. Aquest és un perfil que sempre hem pensat que necessita el nostre suport.

Hàbitat Solidari ha arribat a un “acord de generositat” – així ho ha definit Sitjà – amb la congregació de la Companyia de Maria per comprar els dos pisos on vivien les religioses de comunitat local. Sitjà ha posat de relleu el paper que hi ha tingut la germana Pilar Vivas per tancar aquesta operació que implicarà que la fundació pagui d’entrada 125.000 euros per a l’adquisició de cadascuna de les finques, mentre que la Companyia de Maria els fa una donació econòmica equivalent al 50% del valor dels pisos.

Concert d’aniversari a benefici de la fundació

The Gospel Viu Choir actuarà al concert del 25e aniversari de la Fundació Hàbitat Solidari, el divendres 11 de novembre a la Sala Mozart (21h). Tota la recaptació serà a benefici de la fundació i les entrades ja es poden comprar a entrapolis.com al preu de 10 euros, tal com ha assenyalat Sitjà.

Les entrades es poden comprar ‘online’ a entrapolis.com però també presencialment, els dimecres 2 i 9 novembre a la taquilla de la Sala Mozart, de 17 a 20h. En aquest moment hi ha unes 165-180 entrades venudes i esperem acabar d’omplir el teatre.

La Fundació Hàbitat Solidari té una altra assenyalada en el calendari. Amb motiu del seu vint-i-cinquè aniversari, la Fundació Marpí els farà entrega del Premi Horitzó 2022 a la Integració i Participació Ciutadana. L’acte tindrà lloc el 26 de novembre, coindint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *