A les dues seran les tres

Aquest cap de setmana arriba el primer canvi d’hora de l’any. La matinada d’aquest diumenge 26 passarem a l’horari d’estiu que regeix a tots els països de la Unió Europea. Quan siguin les dues s’hauran d’avançar les agulles del rellotge fins a les tres, el que significarà que tindrem una hora menys per dormir. El canvi s’aplica sempre l’últim diumenge de març coincidint amb l’inici de la primavera. La qüestió és que perdrem una hora de dormir.

Aquesta nit arriba el canvi d’horari que més il·lusió fa, el d’estiu. A les dues seran les tres i gaudirem de més hores de llum. Així doncs, el diumenge a Calella veurem sortir el sol a les 7:40 i no serà fins a les 20:08 que es pondrà, deixant un total de 12 hores i 28 minuts de llum.

Les conseqüències d’aquests moviments horaris van més enllà de les hores de sol, ja que està comprovat que el canvi d’hora modifica la secreció de la melatonina, l’hormona que regula el son i la vigília, de manera que es podrien alterar els horaris de son habituals.

A part d’haver-hi més hores de llum a la tarda, alguns dels beneficis que s’hi associen són un impacte positiu en el lleure, el turisme i la restauració.

El comitè d’experts de la Unió Europea no decidirà fins més endavant quan abolirà aquests canvis, si és que s’acaben eliminant. La intenció és ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural.

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *