Alerta per la sobreexplotació del lluç al Maresme

Ramon Tarridas, última generació d’una família de pescadors artesanals de Sant Pol de Mar, ha advertit del perill que plana sobre l’espècie per la sobreexplotació de les captures. Reclama un canvi en la gestió global per l’escassetat de peix que hi haurà en un futur proper, en un context global de demanda creixent.

Tarridas ha dit que la sobreexplotació és una pràctica que afecta al conjunt de l’activitat de la Mediterrània. I critica la falta de fonament científic a l’hora d’aplicar les vedes.

“El lluç a la zona del Maresme s’està pescant 11 vegades per sobre de les seves possibilitats capacitats de reproducció. A la Costa Brava és d’entre el 8 i el 9. Està regulada la talla mínima, no la sobreexplotació. El 95% de les espècies de la Mediterrània estan sobreexplotades”, ha alertat.

Tarridas ha exposat que la majoria dels pescadors catalans han hagut de reinventar-se per l’escassetat de peix. Ell n’és un exemple: ara té una escola de cuina a Calella.

Un camí que han seguit el 40% dels vaixells de pesca de Catalunya, que han patit els efectes de la sobreexplotació. “Fins ara es pensava que era infinit, però és finit. Fins que no es canvii la gestió de la seva explotació carda vegada hi haurà menys peix, i serà més car. S’estima que pel 2025 el consum global mundial serà de 178 milions de tones de peix, no n’hi ha tant”, ha dit al programa La ciutat.

Tarridas va ser assessor de la Organització de les Nacions unides per a l’Agricultura i l’Alimentació, la FAO.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *