Arqueòlegs apunten que el jaciment del Roser podria ser dels més importants de la península Ibèrica

el roser

Calella té un dels jaciments romans més importants de tota la península Ibèrica. Es tracta del Jaciment del Roser situat sota la zona de l’hospital de Calella, l’aparcament Hospital 2 i els pisos de Sant Quirze. Segons apunten els arqueòlegs aquestes restes romanes, que s’estenen al llarg d’uns 2.000 metres quadrats, tenen un alt valor arqueològic. El jaciment del Roser era el centre productor d’àmfores més important del mediterrani i va ser una de les primeres construccions que van fer els romans a la zona des de la seva implementació.

A les excavacions realitzades entre els anys entre els anys 1981 i 2003 van posar al descobert la part rústica d’una vil·la dedicada a la producció vitivinícola. Antoni Rigo, un dels arqueòlegs que han participat en les intervencions que s’han fet al jaciment del Roser, ha explicat en una entrevista a La Ciutat que el jaciment podria ser dels més antics que hi ha al territori.

Aquest jaciment té un gran valor històric perquè és un dels majors centre productors d’àmfores del Mediterrani. També té molta importància per l’antiguitat que té podria ser un dels primers jaciments de la implantació dels romans al territori. I finalment doncs pel patrimoni que representa. A tota la zona que de l’aparcament Hospital 2 hi podria haver multitud de restes, murs que poden tenir 4 metres d’alçada, pintures de paret… I tot el que no sabem per què d’intervenció que s’ha fet ha estat molt limitada.

El sector on s’ubiquen les restes històriques hi ha projectada la construcció del supermercat Aldi. Es preveu la consolidació de les restes, que quedaran exposades en una de les plantes soterrades destinades a aparcament. Segons l’arqueòleg l’obra no posaria en perill les restes.

Tenim constància d’una comunicació de la Generalitat en què es diu que si es fa alguna cosa, aquestes restes s’han d’excavar i conservar. Quan al projecte jo no el conec exactament, pel que m’ha arribat sembla que hi hauria la part inferior del soterrani que conservaria les restes i les farien visitables. La possibilitat que quedi en aquesta planta subterrània, si aquesta s’adequa correctament, es prenen les mesures de conservació pertinent i es pot visitar, jo no hi veig objeccions.

Rigo va ser un dels ponents de la conferència «Parlen els arqueòlegs» organitzada per l’Associació Amics del Patrimoni Històric de Calella. La xerrada formava part del cicle de conferències d’estiu que es faran entre juliol i agost. En ella va explicar quines són les actuacions que s’han fet al jaciment romà i quina és la problemàtica de la seva conservació.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *