Arqueòlegs apunten que l’edificació de l’Aldi ha de tenir la mínima incidència sobre el jaciment

Un dels arqueòlegs que va codirigir les prospeccions de l’any 88 ha defensat que, la idea d’avantprojecte de mantenir les restes de la vil·la romana del Roser cobertes, ajudarà a la millor preservació. En una entrevista al programa La Ciutat, Albert Martín, ha exposat que les runes estaran millor a cobert si es consolida i s’adequa convenientment bé. Diu que no pot tornar a passar el mateix que l’any 88, quan van quedar tapades i soterrades, i demana que l’edificació del nou supermercat es faci bé i amb la mínima incidència sobre el jaciment.

Albert Martín va ser un dels arqueòlegs que va codirigir les prospeccions de l’any 88 en els terrenys on ara hi ha els apartaments Toyka. Explica que ja en aquella època van detectar que estaven davant d’unes restes d’un gran valor arqueològic i ha lamentat que, llavors, quedessin tapades. Ara, celebra que s’hagi tornat a excavar i malgrat no conèixer tots els detalls del nou projecte, coincideix a dir que les restes estaran millor a cobert, sempre que la incidència de l’edificació del damunt sigui mínima.

Que les restes han d’estar a cobert en molts casos, és obvi. El que no pot passar és el del 88, que quedin sota uns immobles i que no s’hi pugui accedir. A partir d’aquí, si es fa un projecte ben fet, les restes poden quedar perfectament sota una edificació, sempre que es faci bé. No conec els detalls del projecte, però també és cert com menys incidència hi hagi sobre el jaciment millor.

Martín diu que ara els arqueòlegs i arquitectes del projecte, sota la tutela del Departament de Cultura, hauran d’arribar a una entesa per trobar una solució a la nova edificació.

De fet, segons Martín a les excavacions realitzades l’any 1988 ja es van adonar que estaven davant d’un jaciment molt poc usual i en molt bon estat de conservació, malgrat que l’empresa constructora ja havia destruït prop d’un terç del complex. En aquells treballs de fa 30 anys ja es va veure que era un dels centres de producció d’àmfores més importants de la península. En ell s’hi va trobar tot mena de restes d’un gran valor arqueològic i més de 9.000 fragments en perfecte estat de conservació d’aquest recipient de terrissa que s’utilitza per emmagatzemar el vi.

Jo mai havia vist una cosa així, coneixia el jaciment perquè ja havíem excavat l’any 80, però mai ens podríem imaginar que trobaríem el que vam trobar. Continua sent una absoluta sorpresa.

Martín ha apuntat que llavors ja es van adonar que el jaciment podria tenir una extensió de més de 2.000 metres quadrats i ha apuntat que sota l’aparcament d’autocars dels Toyka hi podrien haver els forns de producció de les àmfores. Això si, ha descartat unir els dos jaciments, si en un futur s’acaba excavant.

Recupera l’entrevista a Albert Martín:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *