[Àudio][Efermèride] [Ara i Aquí] L’agost de 1936, els calellencs consultaven a la Biblioteca Popular de Calella els mapes d’Espanya per saber on eren els escenaris de la guerra civil

Foto de TODOCOLECCIÓN
▼ Descarregar l'arxiu d'àudio

Fem un cop avui al dietari que es portava escrupolosament des del la Biblioteca Popular de Calella durant l’estiu del 1936. Aquelles no van ser unes vacances com les habituals perquè el 18 de juliol hi havia hagut un alçament militar i el flaire de guerra civil ho impregnava tot. Molts s’apropaven a la biblioteca a consultar en els mapes on eren aquells llocs de la geografia espanyol on es deia que s’estava lluitant i reconèixer on eren els escenaris de la guerra civil. .

«Malgrat la sublevació militar, la biblioteca ha estat oberta. Han vingut 8 homes i un nen”. Així comença el relat d’aquells dies, un estiu llarg i diferent als altres.
La Biblioteca popular de Calella obre cada dia, inclosos diumenges. Afirma qui porta el dietari que la situació es normalitza i que venen sobretot lectores perquè a la fàbrica encara no treballen i els homes estan acaparats per la política i la defensa de la població. Diu que hi ha gent de vacances i molts dels que venen consulten mapes geogràfics d’Espanya.
«Sembla que la moguda de l’Ajuntament ha fet efecte i hi ha molts nens que fan soroll i molesten» Els diumenges obren tot el dia i els nens hi van a llegir i fer “massa gresca” perquè la família està trasbalsada.
La situació es repeteix cada dia d’aquell estiu. Per curiositat al gener de 1939, que és quan Franco va entrar a Barcelona. Concretament el 27 de gener. Diu el responsable de la biblioteca que apunta al dietari literalment que «Asaltan la biblioteca, se llevan la máquina de escribir y todo el material de escritorio como la tinta…» No es torna a escriure res fins el dia 19 d’octubre del mateix any i a partir d’aleshores tot està escrit en castellà.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *