Ona Maresme: Llegim!

▼ Descarregar l'arxiu d'àudio

És dimarts, això significa que ens hem d’endinsar entre les pàgines d’un bon llibre. Parlem de la darrera publicació del filòsof Michel Eltchaninoff, on realitzat un apassionant recorregut per la història i les idees dels cosmistes russos. Un llibre que tota persona interessada en la història de les idees i l’imaginari del futur hauria de llegir.

Què tenen en comú el paper messiànic que Vladímir Putin confereix a Rússia i el projecte SpaceX de Elon Musk? Quina relació hi ha entre l’interès de Google per revertir l’envelliment i la mòmia de Lenin gelosament custodiada en la plaça Vermella de Moscou?

La resposta la trobem en el cosmismo, un corrent nascut en les últimes i convulses dècades de la Rússia imperial, la influència de la qual ha travessat la història sencera de la Unió Soviètica i que encara avui es fa sentir en els projectes més audaços empresos en Silicon Valley.

El filòsof Michel Eltchaninoff realitza un apassionant recorregut per la història i les idees dels cosmistas, un grapat d’erudits que amb les seves visionàries propostes van modelar el segle soviètic: des del leninisme, l’estalinisme o la carrera espacial fins als corrents ultraconservadors sorgits després de l’enfonsament de l’URSS i que serveixen de guia als dirigents russos actuals. Una història tan desconeguda com sorprenent, que troba el seu epígon en moviments com el transhumanismo o en els més recents avanços per colonitzar l’espai o fer realitat el somni –per a alguns, malson– de la immortalitat.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *