Ona Maresme: Llegim!

▼ Descarregar l'arxiu d'àudio

És dimarts, això significa que ens hem d’endinsar entre les pàgines d’un bon llibre. Ens centrem en la segona entrega de les recomanacions per Nadal que farem aquestes setmanes. Avui recomanen No Ficció.

“Crims, La noia de Portbou”,  Carles Porta. El 3 de setembre de 1990, en marxar de l’apartament de la seva germana a Florència, l’Evi Rauter va deixar una nota en què deia que tornaria al vespre. No se’n va saber mai més res. Tenia només dinou anys. L’endemà de bon matí, a Portbou, va aparèixer el cos d’una noia penjada d’un pi al costat del cementiri. Sense documentació. Sense nom. Les autoritats van considerar-ho un suïcidi, però un cúmul de desencerts i d’entrebancs va fer créixer el misteri al voltant d’aquest fet dramàtic. Trenta-dos anys després, i gràcies a la investigació de l’equip de Crims i el programa austríac Ungelöst, amb les periodistes Anna Punsí i Marta Freixanet, i Ben Morak s’ha pogut descobrir finalment que aquesta noia és l’Evi.A mil quilòmetres de Catalunya, la seva família ha viscut tot aquest temps colpida per la pèrdua de la filla i per la negligència del sistema. Més enllà del que es va poder veure en els dos programes emesos a TV3, el llibre La noia de Portbou és un relat periodístic que desvela molts episodis emocionants, narrat amb rigor i amb un ritme trepidant, i que ofereix noves claus d’una història de la qual encara no s’ha escrit el final.

“Tres desitjos abans de morir”, Espartac Peran. «La mare ens havia demanat tres coses abans de morir. No en vam poder complir cap». Converses, viatges, molta vida i amor per curar aquelles ferides que la mort dels nostres estimats ens deixa a la pell. «A casa, la mort i el dol van seure amb tots a taula. Vaig créixer al costat d#uns pares marcats per la mort del seu primer fi ll. Era el meu germà gran. No el vaig poder conèixer, no vam coincidir en el temps, però és com si el conegués de tota la vida. La mort ens ha ocupat molts moments i pensaments. No esquivar-la ens ha fet aferrar amb força a la vida.».

“Encara més pijos”, Marc Giró. Tenim tan poca idea dels pijos, del seu món i del seu modus vivendi que el Marc Giró s’ha vist en l’obligació d’escriure aquest nou llibre, desobeint el principi més bàsic de la vida regalada, que diu que el més important a la vida de tot pijo és no pencar mai, sota cap concepte, que això és cosa de les classes proletàries de la Lower-Diagonal. Val a dir, en la nostra defensa, que avui, en temps de Zara, qualsevol persona per quatre duros pot vestir-se de pijo, però també és veritat que ser pijo és molt més que anar fet un figurí per la vida, lluir una perruca que ni Chuck Norris i tenir una dentadura lluent de nacre de campionat equí. No, ser pijo és una manera d’estar i de ser al món i Marc Giró ens ho torna a demostrar.

“El futur de la humanitat”, Eudald Carbonell.  La humanitat està arribant a un punt de no retorn. La nostra forma de viure està portant el món i l’espècie al límit i només tenim dues opcions: o ens repensem i ens humanitzem o ens extingirem. Encara hi som a temps, però la necessitat d’un gran canvi col·lectiu és urgent. No serà possible sobreviure sense modificar de manera profunda la nostra forma de pensar, de relacionar-nos i de viure. Aquest llibre ens fa deu propostes per evolucionar i sobreviure com a espècie. Idees que afecten tots els àmbits de la nostra existència, des d’aturar en sec la globalització fins a socialitzar la tecnologia.

“Los abrazos lentos”, Elisabet Benavent.  «Les paraules són per a mi un salvavides; una manera de viure, un grapat d’abraçades lentes».
Elísabet Benavent.  La publicació de la Saga Valeria en 2013 la va catapultar a l’escena literària i es va convertir en un autèntic fenomen. Des de llavors ha escrit 22 novel·les. Algunes han estat traduïdes a diversos idiomes i publicades en deu països. En 2020 la sèrie Valeria es va estrenar en Netflix en més de 190 països i va batre rècords d’audiència. En 2021 es va estrenar amb gran èxit la pel·lícula Vam ser cançons, inspirada en la Bilogía Cançons i records. Els seus llibres porten venuts més de 3.600.000 exemplars.

Des de la llibreria el Faristol també han organitzat pel pròxim dimarts 6 de desembre a les 12.30h una lectura amb contacontes ambientada en el Nadal. Una bona oportunitat per descobrir els millors llibres infantils per regalar aquestes festes.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *