Augmenten les autolesions entre els adolescents

Les lesions autoinfligides en els adolescents han augmentat de manera considerable, sobretot a partir dels 14 anys. La pandèmia, la pressió de les xarxes socials per mostrar una imatge irreal o les perspectives de futur dels joves són algunes de les raons d’aquesta situació. No obstant això, Valentí Agustí, director del Centre de Salut mental de Calella, fa una crida a la calma i fa una lectura més optimista i diu que han augmentat perquè la gent està més conscienciada i ja no s’amaga.

Valentí Agustí demana no extreure conclusions massa precipitades dels resultats de l’enquesta realitzada per la Generalitat, que revela que hi ha hagut un augment de les autolesions entre els adolescents a partir dels 14 anys. Pel director del Centre de salut mental de Calella, aquests tipus d’actuacions sempre han existit.

Agustí prefereix fer una lectura més optimista d’aquest tema i al·lega que ara hi ha més coneixement d’aquestes autolesions perquè la gent ja no s’amaga i està més conscienciada i, per tant, actua abans.

Aquests tipus de situacions que abans passaven desapercebudes i que es trobaven en un moment de lesions greus, potser això ho podríem veure des d’un punt de vista més optimista. És a dir, no és que hi hagi més autolesions, és que els serveis de salut estan funcionant i ho estan detectant. O les mateixes famílies tenen una educació en la que aquest tipus de comportament no s’amaguen, sinó que tenen el valor de mostrar-ho i demanar ajuda.

El doctor Agustí assegura que en aquests moments la situació ha millorat, gràcies, en part a la normalització de la vida després del confinament per la pandèmia, una situació que suposava que la vida per molts d’aquests adolescents, canviés per complet. Ara, però, amb aquesta recuperació de la quotidianitat, demana no alarmar-se.

Jo no crec que hi hagi hagut un mal aire de sobte. Al contrari, crec que estem millor que fa un any. En el moment de la pandèmia hi havia molta més ansietat i situacions molt més complicades i la vida normal dels infants havien tingut un canvi important.

La pressió de les xarxes socials on, per molts, has d’aparentar tenir una vida perfecta i de felicitat és un dels motius que més agreuja aquest tipus de comportaments entre els més joves. També, la sensació de tenir una perspectiva de futur molt negativa, a causa de la malmesa economia o la dificultat del món laboral. Per això, destaca Agustí, l’entorn és molt important per poder suportar aquestes sensacions.

L’entorn, ja hem vist el que passa amb aquestes situacions que es detecten en algunes escoles, les relacions d’alguns alumnes amb els seus companys… Tot això és molt important, que els mestres ho puguin detectar per avisar a la família o actuar. En aquest sentit, jo tinc molta confiança que aquesta gent ho està fent molt bé.

Per al director del Centre de Salut mental de Calella, encara queda molta informació i, per tant, demana no emetre cap judici de valor fins a obtenir-la tota i esperar a veure com evoluciona tota aquesta situació, llavors, diu, es podran anar responent a totes les preguntes.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *