Avui es commemora el Dia Mundial dels Refugiats a l’estela de la crisi de l’Aquarius

Des de Creu Roja Alt Maresme s’afirma que l’entitat benèfica ve reforçant des del 2017 el seu programa específic d’acollida a refugiats perquè hi ha un degoteig constant de persones que arriben a les costes espanyoles fugint de la guerra o de la misèria. Malgrat que no saltin a les portades dels diaris, com sí ha passat recentment amb l’anomenada crisi de l’Aquarius i les 629 persones que hi viatjaven a bord i a la deriva, finalment rescatades i traslladades al Port de València.

La tècnica d’intervenció social de Creu Roja Alt Maresme, Roser Casanovas, ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia que l’entitat ajusta els recursos que destina al Programa d’Acollida i Integració a les persones refugiades a les necessitats que hi ha en cada moment. I revela que venen incrementant-se des del 2017 i de forma excepcional amb motiu de l’arribada dels passatgers de l’Aquarius a l’Estat espanyol.

S’ha reforçat el dispositiu per les primeres acollides en albergs quan posen un peu a terra i per fer una primera atenció per determinar el seu estat de salut; però també s’han ampliat les places per a les persones que entren al programa com a sol·licitants d’asil, seguint la tendència del 2017.

Amb els refugiats que són a casa nostra, Creu Roja Alt Maresme adverteix que en termes generals falten estructures d’acollida, sobretot pel que fa a l’habitatge.

La finalitat que es pretén és que la persona sigui autònoma i s’integri al territori. I tenir un habitatge costa molt, ja per població autòctona és difícil, més quan portes una motxilla i comences de zero. Tant per persones que arriben ara o que estan en procés d’asil, cada pis és un tresor.

En aquest sentit, s’agraeix el gest de ciutats com Calella que s’han ofert a acollir les persones que deixen casa seva buscant un futur millor.

Espanya està a la cua dels països d’Europa en matèria d’asil i refugi, perquè ha estat evitant la seva entrada al territori i aquells que superen els obstacles veuen denegada la sol·licitud. La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat ha reclamat al Govern de Pedro Sánchez que canviï aquestes polítiques, més enllà del gest humanitari d’haver acceptat els migrants de l’Aquarius.

A continuació podeu escoltar l’entrevista a Roser Casanovas, tècnica d’intervenció social de Creu Roja Alt Maresme.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *