Avui fa 30 anys que Barcelona va ser proclamada ciutat olímpica

Va ser divendres 17 d’octubre del 1986 quan el president del COI, Joan Antoni Samaranch, va pronunciar allò de «a la ville de… Barcelona». A Calella es van celebrar aquelles paraules amb joia, com ho va celebrar tot el país, però vuit anys després per casa nostra, hi va passar la flama.

Barcelona ja havia intentar ser ciutat olímpica els anys 1924, 1936 i 1972, però sense èxit. Finalment l’any 1986 la candidatura catalana es va imposar i va ser la millor de sis ciutats, entre les quals ciutats n’hi havia de la importància de París o Amsterdam. I això permetia que la ciutat acollís els Jocs Olímpics de 1992.

I els Jocs també van suposar un excel·lent pretext per remodelar urbanísticament la ciutat. Es van fer les rondes de circumval·lació, la façana marítima, la Vila Olímpica al Poblenou, i es va renovar l’aeroport.

Catalunya va viure amb emoció aquell moment i tot i que a la nostra ciutat no s’hi va disputar cap prova esportiva l’any 1992, si que vam tenir el privilegi de ser una de les ciutats per on va passar la flama olímpica vuit anys després de la proclamació.

Joan Forest va ser un dels portadors de la flama olímpica al seu pas per Calella i així recorda aquell moment: “L’experiència i la sensació va ser única i inoblidable. Això només passa una vegada a la vida. Jo vaig poder portar la torxa perquè vaig estar treballant al Comitè Olímpic i la única cosa que vaig demanar va ser si podia córrer al meu poble, a Calella, i va ser molt emocionant. Als portadors ens carregaven als centres de distribució -que eren concessionaris de SEAT com a patrocinador- en el cas nostre era Mataró i ens anaven deixant cadascú al punt que havíem de córrer. I veies totes les carreteres i poblacions ple de gent i animant. Va ser inoblidable“.

L’any 1986 Joan Forest va sentir la nominació de Barcelona com a ciutat olímpica des d’Alemanya, on llavors treballava. Però l’any 1989 es va incorporar al Comitè Olímpic, concretament al Departament de Telecomunicacions. Forest: “Vam dissenyar la xarxa de comunicació via walkie-talkie de totes les seus i sub-seus olímpiques. I durant els Jocs jo vaig estar encarregat de les telecomunicacions al Port Olímpic. Aquest també va ser un dels motius pels quals vaig córrer a Calella. El Príncep -que ara és Rei- participava a les regates i per temes de seguretat el Port Olímpic s’havia d’obrir 10 dies abans que les instal·lacions normals i jo m’havia d’incorporar al treball fixe durant els Jocs abans. Si no, ja no hagués tingut l’oportunitat de córrer a Calella“.

Joan Forest va ser un dels 10.000 portadors de la flama olímpica que hi va haver a tot Catalunya, i ha explicat que un cop fet el seu relleu els portadors podien decidir si comprar la torxa, a un preu de 15.000 pessetes, o bé retornar-la a l’organització. Només se’n van retornar unes 300. La resta els portadors la van comprar i la que portava Forest la podem veure físicament. Està exposada a la botiga Xoc de Calella, al carrer Església número 80.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *