Bueno: “Catalunya és la regió més important d’Europa en biomedicina”

L’Aula d’Extensió Universitària va rebre la visita del divulgador científic David Bueno, doctor en Biologia i professor de genètica de la Universitat de Barcelona, encarregat de parlar als alumnes de Calella sobre la investigació a partir de les cèl·lules mare. Va donar per tancat el dilema ètic que havia planat en relació a la utilització de les cèl·lules mare i va assegurar que Catalunya és una regió pionera en recerca biomèdica.

“Catalunya és un dels llocs més avançats d’Europa: tenim un dels bancs de cèl·lules mare més importants a nivell mundial i és la bioregió Europea més important en biomedecina”, va dir el doctor Bueno en declaracions a Ràdio Calella TV.

El professor de l’Aula d’Extensió Universitària és un dels divulgadors científics més reconeguts al continent, autor de set llibres per apropar la genètica a la ciutadania i col·laborador habitual en diverses capçaleres de premsa. Combina aquesta vessant professional amb la docència a la Universitat de Barcelona, on imparteix classes de genètica.

En aquest camp, explicava ahir a Ràdio Calella TV que ja s’estan fent tractaments mèdics amb cèl·lules mare. “De moment s’està utilitzant en la medicina esportiva per accelerar la recuperació després d’una lesió. Per això, els jugadors de futbol es recuperen d’una lesió en 15 dies quan la resta de persones trigarien mesos. També de forma experimental en molts altres camps: en curar la diabetes o malalties neurodegeneratives”, va detallar.

Però encara no s’utilitzen en l’oncologia, un àmbit on la investigació encara es fa de forma experimental i bàsicament per conèixer i entendre el comportament de les cèl·lules cancerígenes.

“Les cèl·lules musculars tenen unes característiques diferents a les òssies o les digestives. Les cèl·lules mare no són ni unes ni altres, però si les tractem convenientment es pot convertir en cèl·lula muscular i guarir una lesió, o en una del pàncrees per curar una diabetes, o en una òssia i ajudar a recuperar-se abans d’un trencament”, va explicar.

L’Aula d’Extensió Universitària canviarà totalment de registre en la pròxima sessió del curs. S’aproximarà la setmana vinent a una de les principals personalitats literàries de Catalunya: el poeta Miquel Martí i Pol. Anirà a càrrec del filòleg i editor Joan Tres.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *