El PP tem que el Govern apugi els impostos per compensar la pèrdua de l’IBI de les autopistes

Territori ha començat el desmuntatge dels peatges de la C-32

Preocupació a les files del PP per l’impacte del final de la concessió de l’autopista C-32 i la pèrdua d’ingressos per l’IBI que patirà l’Ajuntament de Calella. Serà a partir del 2022 quan deixarà de cobrar per l’ocupació dels terrenys per on passa la via, ara lliure de peatges. Invicat, la filial d’Abertis que l’explotava, desemborsava anualment uns 200.000 euros que “es trobaran a faltar” en el pressupost d’ingressos totals de la Corporació Municipal, tal com reconeixia fa uns mesos el portaveu del Govern, Josep Torres, a Ràdio Calella TV. Ara, el PP tem que l’executiu local ho vulgui compensar amb un augment generalitzat dels impostos i adverteix de l’asfíxia fiscal que ja pateixen els calellencs.

Els populars, que no tenen representació municipal, han emès un comunicat en què xifren en el 41% l’augment de la pressió fiscal per l’IBI que hi ha hagut a Calella en el període dels últims 10 anys. I ho contraposen amb l’evolució de les pensions de les persones jubilades, que s’ha quedat per sota. “Aquesta és una de les causes de l’atonia comercial que hi ha a la ciutat”, exposa el PP.

En aquest punt es remeten a l’efecte econòmic que tindrà per al consistori la gratuïtat de l’autopista C-32. “Temem que la solució per compensar el fet d’ingressar l’IBI de l’autopista sigui incrementar el dels contribuents”, recull el comunicat que signa el secretari del PP de Calella, Josep Maria Vila.

Davant d’això, i atenent al nivell de renda per càpita de Calella –que és un dels més baixos del Maresme– els populars manifesten que és el moment d’abaixar els impostos. Que s’aprimi l’Ajuntament i així pugui reduir despeses per tal de deixar “respirar econòmicament a tots els calellencs”.

El precedent del 2020: flexibilització fiscal per atendre la situació de pandèmia

En plena pandèmia, el maig del 2020, el Govern Municipal va anunciar una flexibilització del calendari fiscal per a particulars i empreses en resposta a la crisi econòmica derivada de la Covid. Es van estirar els terminis per efectuar els pagaments de l’IBI –el tribut més important per a l’administració local–, de l’impost de circulació, de l’IAE o de la taxa de recollida de la brossa, entre d’altres.

La modificació fiscal va incloure també la derogació provisional, durant el 2020, de la taxa de terrasses de bars i restaurants. Una decisió que va suposar una pèrdua d’ingressos que l’executiu va xifrar en 110.000 euros.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *