Calella revoca la Medalla d’Or concedida a un Governador Civil franquista

Correa Veglison, segon per l'esquerra. Foto: FNFF
Correa Veglison, segon per l'esquerra. Foto: FNFF

L’Ajuntament de Calella ha aprovat per assentiment la revocació de l’acord municipal d’atorgament i imposició de la primera Medalla d’Or de la ciutat al Governador Civil i Cap provincial del Movimiento el 31 de gener de 1944, Antonio de Correa Veglison.

Ahir, durant la sessió extraordinària convocada amb aquest objecte, l’alcaldessa justificava la revocació d’una medalla que la ciutat atorgava a de Correa Veglison amb motiu dels 5 anys de l’«alzamiento nacional»: “És l’obligació moral i institucional de qualsevol govern democràtic impulsar la seva revocació alhora que expressar el rebuig rotund a qualsevol règim dictatorial. A més, aquells acords tenien per objecte mencions commemoratives d’exaltació personal o col·lectiva de la Guerra Civil, la sublevació militar i la Dictadura, els ajuntaments democràtics tenen un deure moral i solidari amb les persones que al llarg d’aquell període van encarnar la lluita per a la recuperació de les llibertats i la democràcia”.

A més, el govern municipal va donar compte de la retirada de 3 plaques de simbologia franquista als blocs de pisos de Sant Quirze, just davant de l’Hospital de Calella. Unes plaques que estan al cens de la simbologia Franquista a Catalunya elaborat pel Memorial Democràtic. Un Memorial Democràtic que el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat l’any 2007.

Montserrat Candini recordava ahir durant la sessió extraordinària del ple que el Memorial Democràtic insta als pobles i institucions del país a restituir la memòria democràtica. L’Ajuntament de Calella, per assentiment, ha rebutjat rotundament la Dictadura de Franco i els acords municipals de les sessions extraordinàries del 28 i 30 de gener de 1944.

El ple de l’Ajuntament també ha aprovat la creació d’una comissió d’estudi per localitzar iconografia i simbologia franquista i noms de carrer que recordin fets i persones adeptes al Règim a la ciutat.

L’Ajuntament de Calella donarà compte dels acords presos ahir al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, al Memorial Democràtic i a l’Associació Catalana de Municipis.

El regidor del Partit Popular, Josep Maria Pérez Basart, va excusar la seva absència al ple extraordinari d’ahir.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat