Calella s’adhereix a la commemoració de l’Any Vicent Andrés Estellés

Aquest 2024 es commemora el centenari de naixement de Vicent Andrés Estellés, considerat el principal renovador de la poesia valenciana des d’Ausiàs March. Va tenir una veu compromesa i amplificadora de la dignitat civil, amb una gran intensitat lírica i força narrativa, i una producció poètica de temàtiques diverses i de talla universal: de l’amor a la censura, la por, la guerra, la fam o la infantesa. Nascut a Burjassot l’any 1924, amb motiu de l’efemèride la Institució de les Lletres Catalanes i la Plataforma Cívica Cent d’Estellés han preparat un seguit d’actes i esdeveniments per reivindicar-lo i revisitar l’obra, comptant amb la complicitat d’institucions d’arreu dels Països Catalans. L’Ajuntament de Calella s’hi ha adherit formalment per acord plenari. La moció conjunta d’ERC, Junts Calella, Calella en Comú Podem i la CUP es va aprovar la setmana passada amb el suport d’Estimem Calella, el vot en contra del PP i l’abstenció del PSC.

L’Ajuntament de Calella s’ha compromès a organitzar activitats a l’entorn de la figura i obra de Vicent Andrés Estellés per donar-la a conèixer i donar força a la commemoració del centenari del seu naixement. Ja sigui per iniciativa municipal o acollint les que s’impulsen des del Departament de Cultura a través de l’Institut de les Lletres Catalanes, que juntament amb la Plataforma Cívica Cent d’Estellés s’encarreguen de la programació de l’Any Estellés per reivindicar un dels més grans poetes que han donat els Països Catalans.

Nascut a Burjassot, l’any 1924, Estellés va ser cronista dels temps més foscos de la llarga postguerra i el franquisme, i posteriorment, dels moments més difícils de persecucions lingüístiques i culturals al País Valencià. Amb la seva obra va construir una veu inconfusible i la va modular amb un estil únic que, durant dècades, s’ha anat identificant com la veu col·lectiva d’un poble.

La moció aprovada pel ple de l’Ajuntament de Calella, per iniciativa d’ERC, Junts Calella, Calella en Comú Podem i la CUP, incidia en la necessitat de seguir reivindicant el llegat d’Estellés. El regidor republicà Joan Ferrer denunciava els atacs al català per part dels governs de la dreta conservadora del País Valencià i les Illes Balears.

Una veu a reivindicar, una veu que cal fer sonar forta en uns moments en què es vol imposar el silenci precisament des de la terra que tan va estimar i universalitzar. Amb el govern del País Valencià de PP i VOX atacant un cop més la cultura i la llengua, atacant la identitat d’un poble. Per això cal fer ressonar la veu d’Estellés, que son ben clara als Països Catalans malgrat que tant al Paí Valencià com a les Illes, els governs de PP i VOX que volen tapar les seves paraules, no se’n facin ressò.

Aquesta intervenció estava recollida en la part dispositiva de la moció i les referències als governs del País Valencià i les Illes Balears, amb el PP dins l’executiu, va provocar el disgust de la regidora Celine Coronil, que hi va votar en contra. El PSC es va abstenir i Estimem Calella va donar suport als grups polítics municipals proposants: ERC, Junts Calella, Calella en Comú Podem i la CUP.

Un any ple d’activitats

L’Any Estellés pretén posar sobre la taula, ara més que mai, la qüestió d’una llengua i d’una cultura compartida en la totalitat del nostre territori: amb aquesta idea central, prenen forma les activitats que el Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, organitza amb la voluntat d’acollir, d’involucrar i de col·laborar amb tots aquells organismes, iniciatives i entitats que treballen per mantenir viva la veu del poeta de Burjassot, especialment amb la Plataforma Cívica Cent d’Estellés, que en moments difícils al País Valencià han unit forces per lluitar contra el silenci i celebrar l’autor; aliances i complicitats més necessàries que mai i una concepció de territori i de poble que és, també, l’essència dels versos d’Estellés.

Un dels propers actes destacats al País Valencià serà el concert col·lectiu Homenatge a Vicent Andrés, el 7 de setembre a l’auditori de Burjassot. En el dissabte més proper a la data de naixement d’Estellés, 4 de setembre, es farà el concert col·lectiu més important dedicat al poeta al País Valencià, que, oficialment, serà també el tret de sortida de les festes, sopars i nits Estellés. S’hi convocaran tots els artistes i grups que hagin musicat Estellés. La coordinació artística la portarà el Col·lectiu Ovidi Montllor.

L’Any Estellés es tancarà oficialment a Barcelona a finals de novembre amb una festa literària dedicada al poeta. El programa de l’acte serà dissenyat per la comissària de la commemoració, Àngels Gregori.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.