Candini: “Tot el moviment independentista hem de mirar què ha fallat”

Candini amb el grup d’observadors internacionals que van ser a Calella durant l’1-O

Calella commemora avui el tercer aniversari de l’1 d’octubre, el dia en què es van posar les urnes per celebrar el referèndum d’independència. Aquell dia, 5.967 persones van dipositar la papereta a l’urna, i el 90,18% ho va fer per dir sí a la creació d’una República Catalana. Tot plegat contra la repressió de l’Estat que va fer mans i mànigues per evitar la jornada de votacions i la violència policial contra els ciutadans que defensaven col·legis i urnes. A Calella, es va produir de nit, quan els agents de la Guàrdia Civil van tornar a l’hotel on s’allotjaven aquells dies i van sortir, la majoria de paisà, per carregar contra les persones que estaven protestant al carrer.

Són algunes de les imatges que han quedat per la memòria d’un dia històric, i que avui ha recordat l’alcaldessa Montserrat Candini. Aquella nit, ella va anar a l’hotel i va demanar parlar amb el responsable del grup per demanar-li explicacions. Ha dit que ho tornaria a fer, per convicció democràtica, i per plantar cara al que va ser la mostra clara d’un Estat que actua amb la raó de la força i no al que hauria de ser: la força de la raó.

Sempre hem cregut que votar no és cap delicte i que, com a nació, tenim el dret de decidir. Va ser una jornada molt llarga, de bon matí ja circulavem perquè tot estigués a punt i preparat (…) Els meus principis profundament democràtics avalen el “plantar cara” al cos, i ho tornaria a fer.

L’alcaldessa de Calella ha recordat que l’independentisme té cada cop més presència al Parlament de Catalunya i que això hauria de portar als poders de l’Estat a repensar el concepte de democràcia, segons diu, més pròpia del segle XVIII.

Sobre l’estratègia que ha de seguir l’independentisme, Candini defensa que cal fer autocrítica i apostar clarament pel diàleg.

Insisteixo que tots els moviments independentistes hem de mirar què s’ha fallat. És evident que la desunió no ajuda gens, ni tampoc -i ho dic a títol personal- pensar que només la confrontació donarà sortida a la situació. Sempre he cregut que el diàleg és necessari i també la perseverança.

Candini ha confirmat assistència a la marxa lenta de torxes que es farà aquest vespre a Calella, organitzada pel Consell Local per la República i la Plataforma Seguim.

Vídeo mapping a la façana de l’Ajuntament

Aquest vespre es projectarà a la façana de l’Ajuntament el vídeo commemoratiu de la jornada de l’1 d’octubre del 2017 que aquest matí s’ha començat a difondre a través de les xarxes socials. Recull imatges de com es va viure la jornada a Calella i de com la gent va ser-ne el principal artífex, amb la seva determinació i força.

És un vídeo en forma d’homenatge produït pel realitzador calellenc, Ernest Vila, que avui ha participat al programa La Ciutat.

Compartir

Potser t'interessa

1 Resposta

  1. Manel ha dit:

    És molt fàcil desbrinar. Heu fallat els polítics. Doncs el poble sempre ha estat al carrer i sense arronsar-se com vareu fer a l’hora de no proclamar la República.
    I així estem…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *