Catalunya afronta la segona onada de la Covid endurint les restriccions per un període de 15 dies

La matinada de dijous a divendres entraran en vigor per un període de 15 dies les mesures aprovades pel Govern de la Generalitat per afrontar el primer embat de la segona onada de la Covid, davant unes xifres de rebrot i de transmissió que en els últims dies han esdevingut “molt preocupants”. Es demana al conjunt de la població un “esforç col·lectiu” per evitar l’aplicació de mesures molt més severes, que retornin a l’escenari del mes de març quan es va aplicar un confinament total. Es crida a reduir al màxim la mobilitat i la interacció social, i s’endureixen les restriccions en els àmbits on l’executiu exposa que es produeix un major relaxament que contribueix a la propagació del coronavirus. Es confia que amb el compliment per part de la ciutadania es pugui afrontar una campanya de Nadal en què es pugui preservar l’activitat econòmica en sectors claus com el comerç, la restauració i el turisme.

El vicepresident del Govern i president en funcions, Pere Aragonès, ha reconegut que les mesures aprovades són doloroses però que cal actuar el més aviat possible per aplanar la corba. Demana l’esforç i el compromís de tots per canviar certs aspectes que s’han recuperat com a quotidians.

Hem d’evitar anar a veure amics o familiars, pot esperar una mica més. És absolutament necessari. L’alternativa seran restriccions més severes, un confinament total, que volem evitar de totes totes perquè les conseqüències socials i econòmiques són molt dures (…) Estem parant d’una actuació contundent per salvar el que ve ara.

Una de les mesures “més difícils” és el tancament de bars i restaurants per un període de 15 dies, a comptar a partir de la mitjanit de dijous a divendres.

Els bars i restaurants de Catalunya només podran servir menjar per emportar i per servir a domicili en els propers 15 dies. El consum a l’interior i a les terrasses queda suspès. És una mesura dolorosa pel sector, els treballadors i els empresaris.

El vicepresident ha anunciat un seguit de mesures econòmiques per acompanyar el sector durant el període en què estaran tancats al públic.

Ajuts directe als establiments de restauració que han tingut més impacte en la facturació. Ja podem dir que la dotació inicial seria d’uns 40ME. I d’altra banda, una línia d’avals extraordinària de l’Institut Català de Finances per cobrir necessitats de liquiditat de tresoreria a curt termini per un import a partir de 12.000 euros.

També s’estudia obrir una línia d’ajuts al lloguer de locals destinats a la restauració.

Al comerç es limita l’aforament al 30% i es prohibeixen tots els serveis que impliquen contacte físic, com ara els massatges o l’estètica; excepte les perruqueries. L’àmbit de la cultura podrà seguir en funcionament però haurà de reduir els aforaments al 50%. El conseller d’Interior, Miquel Samper, ha avançat que ho hauran de fer sempre amb seient preassignat i tancaran a les 23h.

En el món de la cultura hi haurà una reducció de l’aforament al 50%, sempre s’haurà d’estar assegut i amb seient preassignat. El tancaments sempre seran a les 23h. Pel que fa al comerç, tancament total de serveis amb contacte a excepció de les perruqueries. També limitarem l’aforament als comerços a un 30%. Les botigues i centres comercials de més de 400 metres quadrats hauran de tenir l’aforament controlat sempre en temps real.

El conseller d’Interior també ha explicat que les policies locals hauran de reportar a diari totes les dades d’incidències a Interior. L’objectiu és tenir un control del compliment de les mesures i establir una major coordinació entre Mossos i les policies locals.

En la compareixença d’aquest migdia, la consellera de presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que el compliment de totes les mesures està encaminada a preservar l’activitat econòmica pel Nadal, que és una campanya clau per a diferents sectors com el comerç o el turisme.

Si som capaços d’aplanar la corba, amb molta probabilitat podrem garantir una campanya de Nadal en què el comerç, la restauració o el turisme –i els llocs de treball que generen– es podran preservar. Hem de treballar perquè sigui així.

S’ha confirmat la suspensió de la competició esportiva no professional, com havia avançat la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. Però les instal·lacions es mantindran obertes per als entrenaments i els gimnassos a la meitat d’aforament.

Els equips no podran competir els caps de setmana, però mantindreme ls entrenaments i, per tant, les instal·lacions estaran obertes. Com els gimnassos, això sí, amb un aforament del 50%.

El Govern ha explicat que la incidència de casos de coronavirus en l’esport és molt baixa pel seguiment que estan fent entitats i clubs de les mesures implementades fins al moment.

Amb l’objectiu de reduir la mobilitat i la interacció social, el Govern català ha decidit que les classes a les universitats es facin online a partir d’aquest dijous. I s’insisteix en demanar a les empreses que facilitin el teletreball.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *