Com ens afecten els canvis a la llei hipotecària i a la llei del lloguer?

La nova llei hipotecària que entrarà en vigor el proper més de juny d’enguany endureix les condicions per executar desnonaments. Aquest aspecte és un dels canvis més destacats de la nova llei juntament amb el fet que a partir d’aleshores les despeses lligades a la hipoteca aniran a càrrec dels bancs, excepte la taxació de l’habitatge.
Pel que fa a la llei del lloguer, el canvi més substancial és el fet que els contractes hauran de tenir una durada mínima de cinc anys i no de tres com fins ara.

La llei hipotecària feia temps que havia de posar-se al dia per seguir les normatives europees i evitar les sancions de la Unió Europea, sobretot pel que fa a les clàusules abusives.
El mes de gener es va aprovar la nova llei que entrarà en vigor el mes de juny i que té dos aspectes destacats. D’una banda, que els bancs es faran càrrec de totes les despeses, també l’impost dels actes jurídics documentals i el client només farà el pagament de la taxació de l’habitatge. De l’altra, un dels aspectes més polèmics, a partir d’ara no es podrà executar una hipoteca i desnonar els propietaris per només tres rebuts impagats sinó que el client haurà d’haver deixat de pagar com a mínim un any.
Oriol Contreras és advocat de l’Oficina Municipal d’ Informació al Consumidor de l’Ajuntament de Calella.

Hi ha un enduriment de les condicions per evitar desnonaments, però el que és més important d’aquesta llei és que s’ hi regulen totes aquelles disfuncions que fins ara hi havia a les hipoteques des de les clàusules sol a qui pagava les despeses de constitució, a partir de quan es podia fer un desnonament. Fins ara, només que deguessis un rebut et podien fer fora i ara ha de ser com a mínim un any. Depèn de en quina època de la hipoteca t’agafa si és el la primera època o en la segona, no ho fan senzill. Tot el que ens porta aquesta Llei hipotecària és en principi a defensar una mica més el consumidor i protegir-lo

Pel que fa a la llei d’arrendaments urbans, hi ha dos canvis substancials. D’una banda, que s’ haurà d’avisar l’arrendatari tres o quatre mesos abans d’acabar el contracte si no es renova. I de l’altra que el contracte serà per cinc anys mínim i no tres com fins ara. Contreras considera que aquest temps és necessari per donar estabilitat als inquilins del pis i que amb la nova llei encara es queda curt.

Com és possible que per mantenir una estabilitat en una família, sigui una parella matrimoni de gent gran, en una parella també jove però amb fills que busca una estabilitat en un lloc i es segueixen regulant contractes de cinc anys. A ningú li dóna estabilitat saber que de cara a quatre anys i mig ha d’estar preparant ja els mobles i les maletes per haver de marxar

La nova llei hipotecària també facilita el tràmits als clients que vulguin canviar de banc la seva hipoteca. A més redueix les comissions màximes que les entitats poden cobrar per amortització anticipada per les hipoteques de tipus fix.

Podeu veure l’entrevista que li hem fet a Oriol Contreras al programa La Ciutat aquí :

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *