Com és el pla de desescalada del govern espanyol?

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va presentar ahir el pla de desconfinament, que s’implementarà un cop aplanada les corba. Consta de 4 fases i es farà de forma asimètrica segons l’evolució de cada territori. Unes mesures que s’aniran aplicant gradualment per un termini mínim de 15 dies. La unitat d’acció seran les províncies, de manera que cadascuna d’elles pot anar avançant a un ritme diferent en funció de com evolucioni la pandèmia i de si es compleixen els indicadors sanitaris establerts. Aquesta pla de desescalada durarà, com a mínim, set setmanes i a finals de juny podríem entrar a allò que Sánchez va definir com la “nova normalitat”.

La Fase 0 de preparació: a partir del 4 de maig.

Durant aquesta fase podran obrir establiments amb cita prèvia per atendre de forma individual els clients. També podran obrir bars o restaurants només amb servei per emportar, sense que es pugui consumir al local.

En aquesta fase també s’inclou poder fer activitat física a l’exterior de forma individual a partir del 2 de maig.

Tornada als entrenaments de forma individual d’esportistes professionals i federats.

Durant aquesta fase s’intensificaran les mesures de prevenció i senyalització dels locals públics, per preparar-los per a la següent fase.

Fase I, inici del desconfinament:

A partir de l’11 de maig, totes les províncies que compleixin amb els requisits preestablerts, passaran a la fase 1. En aquesta fase podran obrir petits comerços, sempre amb mesures de seguretat “estrictes”.

Pel que fa a la restauració, podran oferir servei només les terrasses i amb una capacitat del 30%.

També es permetrà l’obertura d’hotels i allotjaments turístics, això si, excloent les zones comunes.

Els llocs de culte podran obrir però limitant el seu aforament a un terç.

En l’àmbit esportiu es reobriran centres d’alt rendiment i es permetran entrenaments de les lligues professionals.

Els sectors agroalimentari i pesquer podran reprendre la normalitat amb mesures de protecció i higiene.

A partir de la fase 1, es permetran les visites i reunions entre familiars i amics, però amb condicions: que visquin a la mateixa província i que siguin persones sense patologies prèvies i que no siguin considerades vulnerables.

Fase II, fase intermèdia:

En aquest període es planteja la reobertura parcial d’activitats que seguien restringides durant la fase I.

La restauració podrà obrir l’interior dels locals amb una ocupació màxima d’un terç de l’aforament i amb uns mínims de separació.

En aquesta fase es preveu la reobertura de cinemes i teatres, amb aforament limitat a un terç i amb butaca preassignada. També es permetran les visites culturals i a monuments. Es podran celebrar actes i espectacles culturals de menys de 50 persones en llocs tancats; i si és a l’exterior, seran possibles, si congreguen menys de 400 persones i sempre que sigui amb cadires.

Els llocs de culte podran obrir amb un aforament del 50%.

Tot i que el curs escolar es reprendrà al setembre, en aquest període hi haurà certes excepcions que permetin reobrir els centres educatius: les activitats de reforç, l’assistència d’infants menors de 6 anys en cas que tots dos progenitors hagin de treballar presencialment i també les proves d’accés a la universitat.

Fase III, fase avançada:

Si es compleixen els indicadors, es flexibilitzarà la mobilitat en general però amb la recomanació d’utilitzar mascareta quan se sigui fora de casa o es vagi amb transport públic.

En l‘àmbit comercial, es limitarà l’aforament al 50% i es fixarà una distància mínima entre persones de 2 metres.

Pel que fa al món de la restauració, se suavitzaran les restriccions d’aforament i ocupació, però amb separació entre la gent.

L’accés a les platges es preveu en la fase 3, però caldrà veure com es regula.

Durant les quatre fases del pla de desconfinament els ciutadans no podran moure’s de la seva província. Els moviments que no estan permesos en l’estat d’alarma no podran fer-se fins a finals de juny. A partir de la fase 1 del desconfinament es podrà anar a la segona residència només si és dins de la mateixa província del domicili on es viu.

La durada de cada fase dependrà del comportament i del control de la pandèmia en les diferents províncies. Cada fase tindrà una durada mínima de dues setmanes, que és el període mitjà d’incubació del virus.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.