Conferència sobre la recerca històrica i arqueològica a l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda

Imatge del primer camp arqueològic a l’ermita de Sant Andreu, l’any 2015

El cicle de conferències de primavera que organitza Amics del Patrimoni Històric de Calella abordarà avui l’abast del treball de recuperació i restauració de l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda per part dels Amics Escoltes del Montnegre. Des de les feines arqueològiques que han permès recuperar les restes de més d’una vintena de persones que s’hi van enterrar fins a la reconstrucció arquitectònica de l’antiga ermita situada en ple bosc del Montnegre-Corredor, dins del terme municipal de Pineda de Mar. El resultat de l’esforç fet per moltes persones des del voluntariat i l’altruisme per acomplir el somni dels Amics Escoltes del Montnegre que era habilitar un espai de refugi dins el parc.

Aniol Noguera, un dels membres dels Amics Escoltes del Montnegre, serà l’encarregat de conduir la conferència amb la qual es farà un recorregut històric del que va ser l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda, passant pels treballs de reconstrucció que han impulsat fins al moment actual, que s’ha arribat pràcticament a l’estadi final.

Un dels elements més antics de l’ermita és l’estructura preromànica, de la nau i l’absis, que s’ha mantingut fins a dia d’avui. Totes les reformes que s’han fet al llarg de mil anys d’història han mantingut l’estructura (…) Presentarem moltes fotos i vídeos, entrant en algun detall, però no serà una conferència d’art romànic. Serà sobre una recerca històrica i arqueològica d’un edifici d’art rural.

Noguera ha explicat que els indicis que tenen sobre l’origen de l’ermita fan pensar que va ser construïda a principis del segle X per donar servei a la comunitat de persones que vivien al Montnegre. Llavors era un espai poc boscós que dista molt de la imatge actual del parc natural.

Durant l’alta Edat Mitjana, fa més de mil anys, la vida rural era més freqüent. Sabem de l’existència de masos i cases antigues, de les quals ara en queden parets. Eren aquestes persones les que van participar en la construcció de l’església. El motiu? Perquè hi havia gent vivint.

Amics Escoltes del Montnegre va iniciar l’any 2014 el projecte de reconstrucció de l’ermita amb el suport de l’Ajuntament de Pineda de Mar. El procés es troba actualment a la fase final, amb l’edificació totalment restaurada i una intervenció profunda a tot l’entorn forestal més pròxim.

La conferència titulada “Desenterrem el passat. L’ermita de Sant Andreu, 1.000 anys d’història” es farà a l’Auditori de Can Saleta (19h).

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *