Crítiques de l’oposició per la dedicació exclusiva que recupera Grima

El segon tinent d’Alcaldia Josep Grima, de Junts, va ser protagonista del debat plenari d’ahir per recuperar la dedicació exclusiva a l’Ajuntament, tres mesos després d’haver-hi renunciat, i fer-ho amb noves responsabilitats de govern. El context en què s’ha materialitzat la decisió directa de l’alcalde – així ho va reivindicar ell mateix – no va passar per alt per alguns partits de l’oposició, que van criticar que el moviment coincideixi amb l’avaluació d’Antifrau d’algunes contractacions signades per Grima que ha d’esclarir si donen peu o no a obrir una investigació per un pressumpte conflicte d’interessos. Per Esquerra, el més greu és que es trasllada que se l’està premiant amb més quota de poder i més sou públic; mentre que Estimem Calella, entén que hi ha falta de confiança de l’alcalde amb la resta de membres del govern, en qui podia haver delegat les competències que ha deixat i de les que en surt el nou cartipàs pel que queda de mandat municipal. Comuns i PP van cenyir-se a la qüestió formal de l’acord i van votar-hi a favor; mentre que la CUP se’n va desmarcar amb una abstenció. Ni tant sols va intervenir-hi.

L’expedient d’Antifrau per les contractacions de Cultura amb empreses presumptament relacionades amb Grima va planar durant el debat polític a l’entorn de la decisió de l’alcalde d’atorgar-li novament la plena dedicació i retribució a les seves responsabilitats municipals, tres mesos després d’haver-hi renunciat. Percebrà 34.000 euros bruts anuals per ocupar-se de quatre àrees de govern: Fires, Activitat cultural i patrimoni històric, Espai públic i Gestió d’actes institucionals.
El segon tinent d’Alcaldia assegurava que és tracta d’un simple formalisme perquè el seu compromís i entrega a Calella no ha canviat ni un pèl, abans o ara.
Vaig executar una formalitat administrativa per poder compatibilitzar-ho amb un projecte privat (….) No havia de tornar al 100%, ha estat l’alcalde qui m’ho ha demanat (…) El que passa amb Antifrau és un tràmit administratiu, que analitza si una denúncia anònima hi troba versemblança amb alguna situació d’irregularitat. No s’investiga res.
L’expedient d’Antifrau que ara es troba en fase indiciària va planar durant el debat, sobretot al fil de les intervencions d’ERC i Estimem Calella, que també van llançar crítiques a l’alcalde per la seva decisió.
El republicà Xavier Ponsdomènech va acusar-lo de falta de coherència per delegar responsabilitats però quedar-se amb el sou públic que tenia, i “premiar” a qui està en el punt de mira de l’agència independent que actua en casos d’ús il·legal de fons públics.
Transmet un missatge molt políticament molt greu: mentre hi ha una investigació oberta pe presumptes conflictes d’interessos no es prenen mesures de preocupació i responsabilitat sinó que es premia amb una dedicació exclusiva i un nou públic la persona que n’és objecte. Aquesta decisió afecta la credibilitat del consistori. És una qüestió de prudència, respecte institucional i confiança pública.
Des d’Estimem Calella, Enric Gómez va mostrar-se desconcertat pels termes en què l’alcalde ha reorganitzat el govern, concentrant més responsabilitat en el tinent d’Alcaldia Grima quan fa quatre mesos se’l va considerar “prescindible”, segons les seves paraules.
L’Ajuntament no és una ETT (…) Tampoc ajuda que el senyor Grima estigui en el focus d’Antifrau pels contractes de l’àrea de Cultura, ja sabem que no hi ha cap imputació però la possibilitat d’una investigació oberta hauria de fer reflexionar sobre la idoneïtat de la proposta (…) Sr Buch, alternatives en tenia i dona a entendre amb aquest moviment que no es confia en altres regidors per assumir aquestes responsabilitats.
Esquerra i Estimem Calella van votar en contra de la proposta en favor de Grima, mentre que la CUP va abstenir-se en la votació. El regidor Albert Comas ni tan sols va prendre la paraula. Sí ho van fer els portaveus de Calella en Comú Podem i del PP, que van donar-li el seu vot de confiança però amb advertències.
Sebastián Tejada, dels comuns, va donar per bones les explicacions de l’alcalde, a qui també faria responsable d’una possible investigació futura pels contractes de Cultura, que ara s’han tret a concurs públic.
Formalment, l’actuació em sembla acceptable. El senyor Grima sap perfectament que si l’actuació d’Antifrau es confirma serem molt contundents amb ell i també amb el senyor alcalde, que amb aquesta decisió adquireix una corresponsabilitat que el lliga de manera especial.
La portaveu popular, Celine Coronil, va qüestionar els moviments dels últims mesos, però no la dedicació i compromís de Grima amb l’Ajuntament.
Sé que es pren molt seriosament la seva responsabilitat, però no tothom ho percep així. Espero que sigui l’última vegada que abordem aquesta qüestió perquè no és la millor imatge que podem donar, amb aquesta anada i vinguda de regidors.
En el ple d’ahir també es van oficialitzar les delegacions de competències de l’alcalde a la primera tinent d’Alcaldia, Cindy Rando, que assumeix Agenda 2030 i la coordinació dels projectes vinculats als fons europeus NEXT GENERATION; i a la regidora Mariceli Santarén, que es posa al davant de la nova regidoria de Foment de la llengua catalana.