Dia Mundial de l’Endometriosi: una malaltia normalitzada que afecta 1 de cada 10 dones

Més recerca i investigació i més formació dels professionals d’atenció primària, a més de l’impuls de campanyes de divulgació i sensibilització sobre l’endometriosi. És la reivindicació de l’Associació d’Afectades d’Endometriosi Crònica (ADAEC) que expressa coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de l’Endometriosi, avui 14 de març. És una malaltia de l’aparell reproductor femení que afecta 1 de cada 10 dones i que continua sent infradiagnosticada. La simptomatologia més estesa és el dolor, que en alguns cassos arriba a ser incapacitant, però també pot desencadenar problemes de fertilitat. L’entitat celebrarà aquest dissabte la primera trobada nacional de sòcies a Arenys de Mar, organitzada amb l’objectiu que comparteixin experiències i informar dels canals d’acompanyament i suport que els ofereix. L’Ajuntament de Calella se suma a la commemoració de la jornada i avui s’il·luminarà de color groc el Far i la façana de l’edifici consistorial. És una de les iniciatives que s’han englobat en la programació del mes per la igualtat.

L’endometriosi és una malaltia ginecològica crònica que afecta 2 milions de dones a tot l’Estat, de les quals un alt percentatge ni tan sols saben que la pateixen. Continua sent una afectació infradiagnosticada, tot i que els símptomes són molt estesos i poden comportar diverses complicacions, per exemple a nivell de fertilitat. Des de l’ADAEC, l’Associació de Dones Afectades d’Endometriosi Crònica, Cristina Iglesias, exposa que la normalització del dolor associat a la menstruació n’és la principal responsable i reclama més investigació i recursos per al seu diagnòstic i tractament.

Des d’ADAEC lluitem perquè les dones que pateixen aquesta malaltia tinguin un millor benestar i siguin millor ateses per la sanitat pública del país, a més de donar-hi visibilitat. No hem de normalitzar que la menstruació causi dolor, si passa és que pot haver-hi una patologia al darrera que s’ha d’investigar.

L’endometriosi pot afectar dones menstruants de qualsevol edat i té una prevalença de gairebé el 50% en les que tenen problemes de fertilitat. Es produeix pel creixement del teixit endometri fora de l’úter, que és el causant del dolor.

El dolor està causat pel creixement de teixit endometrial en altres òrgans. Quan es té la menstruació també sangra, i al no tenir sortida, produeix dolors. Hi ha dones que tenen dolor incapacitant i d’altres que podem seguir una vida normal amb tractament hormonal o cirurgies.

ADAEC celebrarà aquest dissabte a Arenys de Mar la primera trobada nacional de sòcies de l’entitat, amb inscripcions obertes i a canvi d’una aportació de 10 euros per finançar-ne la logística. Podeu apuntar-vos-hi a l’adreça de correu electrònic catalunya@adaec.es. Serà una jornada, segons Iglesias, perquè les afectades puguin compartir la seva experiència i donar-se suport mutu, i tenir informació sobre els serveis que presta l’entitat i altres consells.

Millores en l’alimentació, fer alguns canvis sobre alguns aliments que no ajuden a les pacients amb endometriosi, fer algun exercici moderat com el ioga. I sobretot dir-los que no estan soles.

L’Ajuntament de Calella se suma a la commemoració de la jornada i avui s’il·luminarà de color groc el Far i la façana de l’edifici consistorial. És una de les iniciatives que s’han englobat en la programació del mes per la igualtat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *