Dues sanitàries llegeixen el manifest institucional del 8M: “Les dones no ens aturem”

La pandèmia no frena les aspiracions de les dones d’avançar cap a la igualtat efectiva en tots els àmbits de la vida. Trencar els estereotips i les estructures patriarcals que sostenen situacions de discriminació és encara una assignatura pendent de la nostra societat, que subratllem cada 8M però que hem de tenir ben present tots els dies de l’any. Avui, Dia Internacional de les Dones, a Calella es llegeix un manifest en què es glossa quina és la situació actual del col·lectiu i es revisen objectius, cridant a la sensibilitat en el que ha de ser una lluita transversal i conjunta. Ha anat a càrrec de dues sanitàries, que han posat de relleu el paper clau que han tingut en la gestió de la crisi pandèmica.

Són la doctora Sílvia Valero i la infermera Judith Grau, de l’Hospital de Calella. I és que la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha col·laborat enguany en la presentació del manifest institucional del 8M que enguany s’ha transmès en directe per Ràdio Calella TV.

Han explicat que l’actual context de crisi propicia que creixin les desigualtats de gènere i que les dones visquin més situacions de vulnerabilitat. És a dir, més violències masclistes, més desocupació i pobresa, i permanència de la bretxa salarial. Però paradògicament, són les dones qui majoritàriament s’han situat en la primera línia de la lluita contra el coronavirus.

La segregació de gènere en l’àmbit laboral i el rol tradicional de cuidadores assignat a les dones, les ha situat al capdavant d’activitats claus durant la pandèmia. Per tant, han estat exposades a un major risc d’infecció. Les dones constitueixen el 70% de les treballadores del sistema sanitari, el 80% dels serveis socials, el 84% dels treballadors a residències de gent gran, el 64% del personal d’establiments d’alimentació i el 86% del personal de neteja.

Aquest 8M, el món municipal alerta d’un retrocés en drets socials, econòmics i polítics. I reclama incorporar la perspectiva de gènere en la gestió de la cosa pública, trencar amb el sostre de vidre i donar pas a lideratges femenins, que han propiciat polítiques molt més efectives. Com ha passat a Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Eslovàquia, Islàndia, Taiwan o Nova Zelanda.

La seva gestió ha estat reconeguda a nivell mundial per la seva eficàcia per fer front a l’impacte sanitari i socioeconòmic de la pandèmia i ha constituir un exemple de com els lideratges feministes aporten polítiques i pressupostos més efectius, inclusius i justos per afrontar les crisis.

Les dues sanitàries de l’Hospital de Calella han reivindicat que es desenvolupi el pacte per a la reforma horària que ha aprovat el Parlament de Catalunya i han acabat la lectura amb el crit: “Les dones no ens aturem”.

Cindy Rando (regidora d’Igualtat i Drets Civils): “Cada dia ha de ser 8M”

La regidora d’Igualtat i Drets Civils de l’Ajuntament de Calella, Cindy Rando, reivindica el treball diari per aconseguir la transformació social i deixar enrere la visió patriarcal que discrimina les dones.

En una entrevista a La Ciutat, Rando ha recalcat que queda molt camí a fer en l’àmbit de la sensibilització i que aquest ha d’arrencar des de la primera infància. I ha fet referència a la polèmica transmissió dels premis Goya per RTVE, amb manifestacions masclistes cap a les actrius que lluïen sobre la catifa vermella.

La dona pot anar com vulgui i se l’ha de respectar. Perquè a l’inrevés no passa. Aquest tipus de comportaments sobre com es va vestida, si s’és alta o baixeta, més grassa o més prima, no es poden permetre. Més d’aquest to despectiu i vulgar.

En el marc del Mes per la Igualtat, dins del qual s’inscriu la commemoració del 8M, a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell s’hi farà una mostra de casos reals d’assetjament laboral i per raó de sexe explicats de manera anònima per dones de Calella. És una iniciativa de l’Ajuntament de Calella i el Consell Municipal de les Dones i LGTBI+. Es podrà veure del 15 al 31 de març.

El diumenge 14 de març, a la plaça de l’Església (12h), es farà un recital de poemes de poetesses de Calella. Inclourà una performance sota el títol “Les dones visibilitzem la nostra professió”.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *