El Banc de Sang fa campanya per augmentar l’autosuficiència en plasma

Durant el 2022, a Catalunya s’han fet més de 14.000 donacions de plasma però en farien falta unes 65.000 cada any per poder atendre les necessitats de tots els malalts. El Banc de Sang i Teixits de Catalunya activa una nova campanya que incideix en la importància de l’autosuficiència coincidint amb la commemoració de la Setmana Mundial de la Donació de Plasma.

Les necessitats de plasma per transfusió en cas d’accidents, hemorràgies agudes o trastorns de la coagulació estan cobertes a partir de les donacions que es fan a Catalunya, i també una part es processa per obtenir medicaments que permeten tractar pacients immunodeprimits i que no tenen capacitat per lluitar contra les infeccions. El 60% restant, s’ha d’anar a buscar a l’exterior.

Per reduir aquesta xifra i avançar cap a l’autosuficiència, el Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa una nova campanya coincidint amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma, tal com ha explicat la responsable del programa de plasma, Roser Vallès, a Ràdio Calella TV.

A Catalunya, només cobrim el 38% de les necessitats dels malalts. Això vol dir que es queden sense tractament? Per suposat que no, anem a comprar-ho a l’estranger. Però justament intentem donar aquest impuls a la donació de plasma per no dependre de l’estranger.

Des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya es calcula que si cadascuna de les persones que tenen en el seu registre fes 3 o 4 donacions de plasma a l’any s’aconsegurien les immunoglobulines necessàries per cobrir tota la demanda que hi ha. Els requisits són els mateixos: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

Es tracta d’una donació diferent a la de sang.

Es triga màxim una hora, és més llarga. Et fan la punxada igual que en la donació de sang, amb la diferència és que la sang s’envia a una màquina que tens al costat que s’encarrega de centrifugar-la i filtrar-la per extreure’n el plasma i retorna tota la cel·lularitat —globus vermells, plaquetes, etc…—. El procediment es fa en forma de cicles, i per això s’allarga uns tres quarts d’hora, aproximadament.

Les donacions de plasma es poden fer en els 12 grans hospitals de Catalunya que tenen un espai del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que també organitza campanyes territorialitzades. Aquest dijous 6 d’octubre, i en el marc de la Setmana Mundial de la Donació de Plasma, estarà a l’Ajuntament de Barcelona.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *