El cabirol cada cop s’acosta més als camps i malmet collites

Preocupació entre els pagesos perquè la sequera ha propiciat que els cabirols baixin als camps i malmetin la collita. Joaquim Ginesta, maduixaire, explica que a diferència dels senglars, que només mengen la fruita, els cabirols malmeten tota la planta. Les altes temperatures i la sequera estan afectant la collita de maduixes d’aquest any, que es preveu que serà escassa.

“La situació preocupa molt”, sentenciael pagès calellenc Joaquim Ginesta. Són diferents temes els que preocupen a la pagesia, que ha convocat protestes arreu d’Europa i també mobilitzacions a Catalunya. La sequera i tot el que se’n deriva n’és el problema principal. A Calella els pagesos alerten d’una que els preocupa en especial: els cabirols es desplacen als camps perquè no troben aigua ni menjar i malmeten les collites. Són més àgils que els porcs senglars i poden saltar les tanques més fàcilment. A diferència dels senglars, que només es mengen la maduixa, els cabirols es mengen la planta sencera i entren a menys finques, però fan més mal a la collita. Ho explica en Joaquim Ginesta, maduixer calellenc:

Les reserves d’aigua estan sota mínims històrics, gairebé per sota del 16%, i Catalunya entra en emergència per sequera aquest 1 de febrer. Els pagesos són el col·lectiu que més noten les restriccions. Per Ginesta, la preocupació, més enllà de les restriccions de consum d’aigua, és que no s’omplin les seves pròpies reserves per regar. Serà aleshores quan haurà de dependre de subministrament d’aigua, i té provisions fins a l’estiu, quan necessita més aigua per les altes temperatures. Assenyala que no havia viscut mai una situació així de preocupant:

Pel que fa a la collita de maduixes del Maresme, Ginesta fa notar que les plantes no es comporten de la mateixa manera a causa de les altes temperatures. Les plantes no poden fer diferenciacions florals perquè no fa suficient fred. Per això, es confonen i no poden seguir el seu cicle de reproducció habitual. S’escurça el període de producció i s’avança la producció, que aquest any es preveu que sigui especialment baixa.

El sector de la pagesia es mobilitza aquest 13 i 20 de febrer en contra de les restriccions per la sequera i per la situació que consideren especialment greu.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *